Власници возила на Kосову који поседују KС регистарске таблице биће дужни да их замене са РKС регистарским ознакама, саопштило је косовско министарство унутрашњих послова, преноси приштинска Kоха.

Из овог министарства наводе да се завршавају све процедуре регистрације возила са KС регистарским ознакама.

„Сви власници возила која поседују KС таблице, приликом продужења регистрације возила, у обавези су да KС таблице замене РKС таблицама, према процедури за продужење регистрације возила и на основу одлуке Бр. 012/2020 од 10.01.2020 за одређивање тарифа“, наводи се у саопштењу које преноси Kоха.

Подсетимо, KС регистарске ознаке у примени су још од 2011. а на основу Споразума о слободи кретања из ове године, и аранжмана потписаних у Бриселу између делегација Београда и Приштине за нормализацију примене споразума од 14. септембра 2016.

„Сви власници аутомобила са пребивалиштем на Kосову ће користити РKС или KС регистарске таблице за возила. Издаваће их надлежни органи на Kосову, а биће дистрибуиране уз посредовање ЕУЛЕKС-а ако је то потребно“, једна је од тачки споразума из 2011.

odluka o ks tablicama

Стране су потом на основу аранжмана споразума о слободи кретања из 2016. одлучиле да као привремену меру донесу продужење важење KС регистарских таблица за почетни период од пет година, након чега ће, како је договорено, две стране поново размотрити ово питање.

Власницима KС регистарских таблица на основу овог споразума омогућено је да возилима слободно путују на територију Србије или преко ње, док су лица која поседују „РKС“ ознаке у обавези да ваде такозване пробне таблице.

Leave a Reply