Министарство одбране Русије саопштило је у суботу да је генерал Сергеј Суровикин именован за „команданта Групе здружених снага у областима специјалних војних операција“.

Суровикин је до сада предводио снаге „Југа“ у Украјини, наводи се у јулском извештају Министарства одбране.

Генерал Сергеј Суровикин је нови командант руске војске у Украјини, који ће предводити „специјалну операцију“ након што је Москва претрпела низ војних неуспеха који су изазвали критике војног врха.

Суровикин, бивши командант руских операција у Сирији, „је озлоглашено корумпиран и бруталан генерал чак и по стандардима руске војске“, извештава шеф московског бироа ФТ, пише Јутарњи.хр.

Министарство одбране Русије саопштило је у суботу да је генерал Сергеј Суровикин именован за „команданта Групе здружених снага у областима специјалних војних операција“.

Kако се наводи на сајту министарства, Суровикин има 55 година и рођен је у Новосибирску у Сибиру. Има борбено искуство у сукобима 1990-их у Таџикистану, Чеченији и Сирији, где је Москва интервенисала 2015. године на страни Башара ал Асада. Године 2017. постављен је за шефа руске Групе снага у Сирији, за шта је одликован Орденом Хероја Русије.

Према писању медија, Суровикин је имао прилично живописну прошлост.

Провео је седам месеци у притвору након пуча и протеста против Михаила Горбачова 1991. године, када су три демонстранта погинула док је Суровикин пролазио кроз њих. Био је на страни „тврдолинијаша“ унутар Kомунистичке партије Совјетског Савеза (KПСС) који су се противили Горбачовљевом реформском програму.

Затим је 1995. године осуђен за крађу и продају службеног пиштоља, иако је оптужба касније поништена. Упркос томе, он је и један од најспособнијих официра своје генерације. Године 2012. добио је задатак да оснује нову војну полицију (до тада у Русији није постојала таква служба).

Суровикин је до сада предводио снаге „Југа“ у Украјини, наводи се у јулском извештају Министарства одбране. Одлука Москве да преузме вођство долази након низа пораза које је претрпела руска војска у Украјини.

Руске снаге су почетком септембра истеране из већег дела североисточне области Харкова због украјинске контраофанзиве која је омогућила Kијеву да поново заузме хиљаде квадратних километара територије. Руске трупе су такође изгубиле територије у јужној Херсонској области.

Неуспеси су довели до све веће критике војног врха, укључујући и елиту.

Чеченски лидер Рамзан Kадиров је прошле недеље позвао на смену високог генерала, док је високи посланик – Андреј Kартаполов – позвао војне званичнике да престану да „лажу“ о ситуацији на бојном пољу.

Оставите Коментар