Италијански премијер Ђузепе Конте назвао је изузетно увредљивим алудирање на то да је Русија наводно постављала услове за пружање помоћи Италијанима у борби против вируса корона.

„Велика је увреда за италијанску Владу мислити да помоћ коју добијамо од Русије, Кине или других земаља може да утиче на геополитички став Италије. То је велика увреда, не само за мене, већ и за (руског председника) Владимира Путина“, рекао је он у интервјуу за „Би-би-си“.

Конте је истакао да не постоји политичка позадина у ономе што се тренутно догађа.

„Путин и ја смо обавили дугачак телефонски разговор. Желим да истакнем да руски председник никада није желео да искористи ситуацију у Италији за вршење притиска док је исказивао солидарност са италијанским народом. Русија то никада није тражила, нити је икад на тако нешто помислила“, закључио је италијански премијер.

Истовремено, италијански министар иностраних послова Луиђи ди Мајо истакао је да је Москва показала гест помоћи и солидарности.

Раније је амбасадор Русије у Италији Сергеј Разов изјавио да руски војници у Бергаму раде у „самом паклу“ заједно са италијанским колегама, и истовремено је оценио њихов рад као херојство.

Подсетимо, 15 авиона Ил-76 руских ваздухопловних снага са војним специјалцима и опремом за помоћ у борби против пандемије вируса корона стигло је у Италију између 22. и 25. марта, како би пружили помоћ у борби против Ковида-19.

Русија поручује: Никакви напади нас неће зауставити у пружању помоћи Италији

Широм света од новог корона вируса оболело је више од 1,5 милиона особа, преминуло је више од 88.000, а оздравило је око 330.000 људи, преноси сајт ворлдометерс.

У Италији је забележено највише смртних случајева – 17.669. Кинески председник Си Ђинпинг упозорио је на „нове тешкоће и изазове“ и ризик од другог таласа заразе Ковидом-19.

Оставите Коментар