На дан када су пре тачно 20 година авиони НАТО почели бомбардовање Савезне републике Југославије, шесторица Албанаца раширила су заставу Албаније на Варадинском мосту, који је у безумном нападу Алијансе срушен 1. априла 1999. године и са собом у смрт однео Олега Насова (29), прву жртву у Србији!

Према речима очевидаца, Албанци, иначе учесници 26. новосадског полумаратона, који је одржан јуче, дошетали су, у време када се нису такмичили, до средине моста и раширили албанску заставу, па се потом фотографисали.

– Баш сам кренуо на обележавање годишњице НАТО агресије када сам из кола видео да шесторица мушкараца на мосту ваде велику албанску заставу, смеју се и сликају се с њом. Kада ме шлог није стрефио! Варадински мост није био у траси маратона, нису они подигли заставу као учесници трке! Намерно су отишли тамо и сликали се, јасно се видело да је у питању провокација! Па зар на годишњицу страшног страдања нашег народа, зар на месту које је однело прву жртву током бомбардовања да се албанска застава вијори? – револтирано прича за Kурир Саша Вујић, који се и борио у рату 1999. године.

– Зауставио сам их јер нисам могао да гледам како нас срамно провоцирају, и то баш 24. марта! Нису пружали отпор, полиција је одмах дошла са два патролна возила и легитимисала их. Међутим, њих петорица нису имали документа, док је један показао полицијску легитимацију и, како сам начуо, представио се као један од начелника полиције у Тирани! Приведени су код судије за прекршаје и надам се да ће бити кажњени – каже Вујић и додаје да „никако није могао да верује шта се дешава“.

НАТО бомбардери срушили су са неколико пројектила некадашњи мост Маршала Тита, познатији као Варадински мост, 1. априла 1999. године у 5.05. У том тренутку мост је прелазио Олег Насов (29), који је ишао у Рафинерију на дежурство. Три месеца касније, његова супруга родила је сина коме је дала очево име. Недуго после Варадинског, срушена су и преостала два новосадска моста преко Дунава – Мост слободе и Жежељев мост.

Нема елемента кривичног дела

– Грађани су пријавили полицији случај и када је патрола изашла, на мосту је затечено шест држављана Албаније који су били учесници маратона. Kод њих у једној од торби је пронађена албанска застава. Да ли су је у неком тренутку ширили на мосту или то нису урадили, још увек се не зна. Став тужилаштва је да нема елемената кривичног дела – рекао је извор Kурира упознат са случајем.

Симболима „велике Албаније“ узнемирили мештане Долова

Пре само неколико дана мештани Долова код Панчева протестовали су због власника и запослених у једној пекари у центру овог места који су на друштвеним мрежама објавили фотографије са симболима „велике Албаније“ – раширеним рукама које представљају црног орла и заставом Албаније, али и како наоружани позирају испред своје куће. Након што је 250 грађана потписало петицију, власник објекта им је отказао закуп пекаре.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here