На дан када су пре тачно 20 година авиони НАТО почели бомбардовање Савезне републике Југославије, шесторица Албанаца раширила су заставу Албаније на Варадинском мосту, који је у безумном нападу Алијансе срушен 1. априла 1999. године и са собом у смрт однео Олега Насова (29), прву жртву у Србији!

Према речима очевидаца, Албанци, иначе учесници 26. новосадског полумаратона, који је одржан јуче, дошетали су, у време када се нису такмичили, до средине моста и раширили албанску заставу, па се потом фотографисали.

– Баш сам кренуо на обележавање годишњице НАТО агресије када сам из кола видео да шесторица мушкараца на мосту ваде велику албанску заставу, смеју се и сликају се с њом. Kада ме шлог није стрефио! Варадински мост није био у траси маратона, нису они подигли заставу као учесници трке! Намерно су отишли тамо и сликали се, јасно се видело да је у питању провокација! Па зар на годишњицу страшног страдања нашег народа, зар на месту које је однело прву жртву током бомбардовања да се албанска застава вијори? – револтирано прича за Kурир Саша Вујић, који се и борио у рату 1999. године.

– Зауставио сам их јер нисам могао да гледам како нас срамно провоцирају, и то баш 24. марта! Нису пружали отпор, полиција је одмах дошла са два патролна возила и легитимисала их. Међутим, њих петорица нису имали документа, док је један показао полицијску легитимацију и, како сам начуо, представио се као један од начелника полиције у Тирани! Приведени су код судије за прекршаје и надам се да ће бити кажњени – каже Вујић и додаје да „никако није могао да верује шта се дешава“.

НАТО бомбардери срушили су са неколико пројектила некадашњи мост Маршала Тита, познатији као Варадински мост, 1. априла 1999. године у 5.05. У том тренутку мост је прелазио Олег Насов (29), који је ишао у Рафинерију на дежурство. Три месеца касније, његова супруга родила је сина коме је дала очево име. Недуго после Варадинског, срушена су и преостала два новосадска моста преко Дунава – Мост слободе и Жежељев мост.

Нема елемента кривичног дела

– Грађани су пријавили полицији случај и када је патрола изашла, на мосту је затечено шест држављана Албаније који су били учесници маратона. Kод њих у једној од торби је пронађена албанска застава. Да ли су је у неком тренутку ширили на мосту или то нису урадили, још увек се не зна. Став тужилаштва је да нема елемената кривичног дела – рекао је извор Kурира упознат са случајем.

Симболима „велике Албаније“ узнемирили мештане Долова

Пре само неколико дана мештани Долова код Панчева протестовали су због власника и запослених у једној пекари у центру овог места који су на друштвеним мрежама објавили фотографије са симболима „велике Албаније“ – раширеним рукама које представљају црног орла и заставом Албаније, али и како наоружани позирају испред своје куће. Након што је 250 грађана потписало петицију, власник објекта им је отказао закуп пекаре.

Leave a Reply