Русија ће сама финансирати производњу ловца пете генерације „Шахмат“ (Checkmatе) без уплива страних инвестиција, изјавио је Спутњику министар трговине Русије Денис Мантуров.

„То, апсолутно, не зависи од страних купаца. Поред тога, имамо целокупан буџет како уз учешће програма Министарства трговине тако и ванбуџетских средстава ‘Ростеха’ и Обједињене авионске корпорације. Мада и страно учешће није искључено“, рекао је Мантуров у оквиру Источног економског форума.

Према његовим речима, „Шахмат“ је оријентисан пре свега на испоруке на инострана тржишта. У исто време, Мантуров је навео да би авионе требало уврстити и у састав Оружаних снага руске војске.

„Још једном напомињем да је у току процес усвајања одлуке“, додао је Мантуров.

Премијера лаког тактичког авиона „Шахмат“ била је у јулу 2021. године на авио-салону МАКС. Тада је потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов изјавио да већ постоји први прелиминарни купац.

„Шахмат“ је лаки ловац пете генерације са једним мотором који ће бити мање приметан за радаре, погоднији за маневрисање и опремљен вештачком интелигенцијом. Његово максимално оптерећење ће бити веће од седам тона, а максимална брзина до два маха. Како је изјавио директор „Ростеха“ Сергеј Чемезов авион ће коштати између 25-30 милиона долара, док слични авиони ─ француски „Дасаулт рафаел“ и шведски „Саб грипен“, коштају 60-90 милиона долара.

Источни економски форум одржава се од 2. до 4. септембра у кампусу Далекоисточног федералног универзитета у Владивостоку. Његова главна тема ове године су нове могућности за Далеки исток у свету који се мења. Генерални медијски партнер Форума је информативна агенција РИА Новости.

Оставите Коментар