У месту Заблатје, у срцу Подравине, постоји фудбалски клуб Ударник који као службени грб користи усташко слово У унутар којег се налази шаховница која почиње првим белим пољем.

Спорни грб освануо је данас и на интернет страницама Општине Леград. Подравски је упутио питање СДП-овом начелнику Леграда Ивану Саболићу.

„Да, сад видим. Хммм, то је недопустиво, одмах ћу наложити да се та вест уклони“, рекао је Саболић након што је упозорен да се на општинским страницама налази вест о скупштини НК Ударник, а као илустрација је објављена велика слика грба с усташким словом У и грбом с првим белим пољем.

Након неколико минута грб је на општинским интернет страницама замењен фотографијом са клупске скупштине.

„Послаћемо допис клубу и тражити да промени грб. Ако то не учине, тражићемо од жупанијског фудбалског савеза да се изјасни може ли се клуб са таквим грбом уопште такмичити“, рекао је Саболић.

Председник НК Ударник: „Нисмо имали проблема“

Тихомир Јанековић, председник НК Ударник, упозорава како досад није било баш никаквих проблема с клупским грбом.

„Некада је такође било слово У, а у њему црвена звезда. Звезду смо заменили хрватским грбом тамо негде 87. или 88. године, не знам тачно. Је ли тада слово У добило уши? Не знам ко је то цртао. Не сматрам да се ради о усташком обележју“, каже.

О томе хоће ли се грб мењати још ће расправљати.