Према незваничним проценама, у нашој земљи има више од стотину таквих „модерних секти“ и око 20.000 жртава њиховог деловања на друштвеним мрежама. На упозоравајуће бројке утиче и чињеница да секташка врбовања нису више „традиционална“ од врата до врата, већ сада долазе преко интернета из било ког дела света и мета су им млади. Под окриљем разноразних лајфкоучинга који ће им пружити решења за њихове проблеме, они лако постају плен и упадају у канџе секти.

Поплава секташа

Члан европске федерације за борбу против секти Зоран Луковић напомиње да Србији данас прети већа опасност од секти него раније јер делују са разноразних локација и тешко им је ући у траг.

– Опасност од секти је дискретнија, што компликује доступност свих секти преко интернета. Зато не можемо да кажемо колико тачно секти ради у нашој земљи јер је људима преко интернета доступно учење и секте са Новог Зеланда. Млади, који иначе много користе друштвене мреже , упознају тако „гуруе“ и „саветнике“, који им обећавају бољу живот уколико следе њихова упутства. Жртве се не врбују насилно, већ се улажу напори да оне саме уђу у такав круг и прихвате обавезе које им се намећу. Затим и они у својој околини регрутују нове чланове, а за то им је потребно да заврше неки курс, па и сами могу да постану учитељи секте. Секте преко интернета својим члановима дају упутства да и они сутра могу да иницирају један свој огранак у земљи – истиче Луковић

Он додаје да је приметно да секташа има све више међу лајф-коучевима ( тренери животних вештина) и у школама за такозвани лични развој.

Сектолог Срђан Мијављевић каже да су секташи још одавно уочили да млади људи, који су њихова главна циљна група, из кревета не устају док не обаве бар два-три статуса на некој друштвеној мрежи и то су масовно почели да користе.

– Млади људи у Србији су затворени, више комуницирају са екранима него са људима, незадовољни су, па су овим преварантима лака мета. Захваљујући овим друштвеним мрежама, ми данас, у нашој земљи не можемо ни да пребројимо секташе.  Деведесетим и почетком двехиљадитих имали смо одличну сарадњу са полицијом и лако смо регистровали секте преко њиховог појавног деловања. Тада су они организовали трибине, скупове, дивљали по гробљима…Сада то иде другачије, јер су схватили моћ интернета, па је цела организација сложенија и не може се лако открити –  напомиње Мијављевић.

Све су агресивнији

Психолог Александра Јанковић напомиње да млади људи у секте улазе из радозналости и како би решили своје проблеме.

– Гуру их мами решењима за проблеме који их муче, обећава да ће им појачати пажњу, научити брзом памћењу, решити им емотивн епроблеме и слично. Секта је попут дроге, сви верују да се неће навући, али веома брзо упадају у њене канџе.  Што су дуже унутра, секта постаје све агресивнија и чак, иако то желе, младим људима је јако тешко д аизађу из тог заћараног круга. Најопасније су сатанистичке секте, којима углавном приступају насилни људи – каже она.

Најопасније секте у Србији

Црна ружа
Ред вукодлака
Ватре пакла
Сатанистичка црква
Ред источњачког храма

Leave a Reply