Буђење мржње према Бугарској и грађанима С. Македоније који се осећају Бугарима, „није начин за изградњу добросуседских односа“.

То је саопштило бугарско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да се Министарство уздржало да одмах реагује на то јер, наводи се, није желело да се меша у предизборну кампању у Северној Македонији, али да то не значи да прихватају „континуирану дискриминацију и говор мржње“ према грађанима Северне Македоније „који су на неки начин повезани са Бугарском и бугарским народом“, преноси македонски портал Телма.

Kако се додаје, агресивна реторика у кампањи за градоначелника Скопља илустративни пример атмосфере нетолеранције и непријатељства према грађанима бугарског идентитета и Републици Бугарској. Бугарско министарство, ипак, оцењује да је неуспех антибугарске кампање на изборима у Скопљу показао да она нема подршку међу грађанима Северне Македоније.

У саопштењу се напомиње да антибугарска кампања подстиче дискриминацију и нетолеранцију, што директно негира основне европске вредности и у супротности је са свим демократским нормама. Kако се додаје, Бугарска ће посебну пажњу посветити свим процесима стварања неопходних услова за слободу самоидентификације и поштовања права грађана.

– Доследна, савесна и потпуна примена међународно обавезујућих правних обавеза од кључног је значаја и остаје предуслов за напредак у приступању Европској унији – додаје се у саопштењу.

Оставите Коментар