КАДА се говори о напетим односима између Бугарске и Северне Македоније, треба узети у обзир и Србију, тзв. Косово и Албанију, сматра експерт у области међународне безбедности Бојан Чуков.

Како је навео, Београд је у новембру 2020. године активно активно промовисао идеју такозваног мини-шенгена, чији део ће бити Србија, Северна Македонија и Албанија.

Београд покушава да се, у економском смислу, добро угнезди у Северној Македонији и привуче на своју страну албански фактор – све то за рачун интереса Бугарске, сматра Чуков.

– Недавно је изашла анализа једног српског експерта који је рекао да ће се та питања решавати чисто економски. Он је чак навео пример: све ће бити боље, када српски бизнисмени отворе ресторане са српском скаром (роштиљем) на Охридском језеру. Тј, Србија покушава још јаче, у економском плану, да завлада Северном Македонијом. То се ради, наравно, на рачун бугарских интереса. У Северној Македонији се повећава антибугарска хистерија, што омета развој наших билатералних односа и даје Србији могућност да у потпуности завлада Северном Македонијом – рекао је експерт радију „Фокус“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– У исто време, Софија за сада не успева да реализује заједничке пројекте са Скопљем као што је изградња коридора №8 који би омогућио да се успостави железнички саобраћај између престоница, повуче оптички кабл и изгради велики ауто-пут, нагласио је Чуков. По његовим речима, Бугарска треба да почне са реализацијом пројекта који промовишу и САД. На жалост, за последњих 30 година бугарске владе су прилично пасивне и не гледају даље од својих четворогодишњих мандата, а такав пројекат треба свака влада да подржава и развија, без обзира на то ко је владајућа партија или коалиција – сматра експерт.

Он је обратио пажњу на речи бугарског историчара Јордана Величкова: Србија жели да претвори Северну Македонију у Јужну Србију.

– Једном се разговарало да Прешево, Бујановац и Медвеђа припадну (тзв.) Косову, а да се Србији додели нека друга територијална компензација. Не заборавите да нико не може да каже куда пролази граница између (тзв.) Косова и Северне Македоније – тачније, она пролази по средини одређених албанских села. Ради се о истим плановима које Београд реализује већ дуже време, док се ми у Бугарској правимо да то не видимо – закључио је експерт.

3 KОМЕНТАРА

  1. Па што то Чукову није јасно, то и јесте Јужна Србија, тачније Стара Србија, нека мало боље погледа историју. Чим Србија почне са неким да сарађује и има добре односе, то су одмах „великосрпске тежње“, а то што су други, па и сами Бугари радили не годинама или деценијама, него чак и вијековима, то није важно.

Оставите Коментар