Дан рођења Николе Тесле, једног од највећих умова и проналазача, на који се у Србији прославља Национални дан науке, јуче је обележен у нашој земљи и целом свету.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић изјавио је за Танјуг да ће држава финансирати 12 нових пројеката из области вештачке интелигенције.

За ову намену издвојено је 2,4 милиона евра. У Америци у Ворденклифу, јединој преосталој Теслиној лабораторији, приказан је филм „Тесла“, чији ће главни протагонисти Итан Хок и Кајл Меклахлан учествовати у посебном делу програма.

  • Филм „Тесла“ премијеру ће имати тек за шест недеља у биоскопима – рекао је за Танјуг директор тог центра Марк Алеси и додао да ће средства од продаје карата бити усмерена за развој преко потребних програма и ресурса за вирутелно образовање деце и младих.

Филм „Тесла“

Алеси је додао да ће обележавање Теслиног рођендана и цео програм бити уприличени дан касније и да ће филм редитеља Мајкла Алмерејде, који приказује живот великог проналазача, укључујући и његово ривалство са Томасом Едисоном, кога глуми Кајл Меклаклан, сви моћи да погледају онлајн или у драјв ин биоскопу у Ворденклифу.

На рођенданској забави пустиће се у рад Теслин трансформатор.

Трејлер који најављује неконвенционални приступ биографији Николе Тесле отварају речи нараторке Ив, ћерке банкара Ј.П. Моргана који је био подршка генијалном научнику. Наиме, она седи испред лаптопа и има малу PowerPoint презентацију коју најављује речима: “Ако гуглате Никола Тесла добићете 34 милиона резултата. У суштини само четири фотографије. Све изван тога постаје мутно”:

Оставите Коментар