ВАШИНГТОН није очекивао да ће руска привреда бити оволико отпорна на масовне санкције и спољнополитичке изазове великих размера – оценио је амерички Business Insider.

Аутор чланка Џорџ Гловер наводи да су западни аналитичари након почетка специјалне операције у Украјини били сигурни да ће се Москва наћи у тешкој ситуацији пре свега због антируских санкција САД и Европске уније.

„Међутим, руска економија је показала огромну отпорност“, признаје Business Insider.

Штавише, сада су руске државне финансије све јаче захваљујући снажном извозу нафте, снажној домаћој потражњи и програму за борбу против незапослености. Захваљујући владиним мерама, у земљи расту и производња и услужни сектор“.

„Руска економија напредује – супротно свим пророчанствима Волстрита“, закључио је Гловер.

Проверено антируски CNN процењује да је Русија и даље чврсто на ногама и зато што се за садашњи судар са Западом спремала од 2014-те.

За пример је навео одлазак Mastercard и Visa из Русије готово и да није утицао на „унутрашња плаћања“ јер је руска Централна банка још 2017-те створила свој система плаћања картицама „Мир“.

CNN посебно указује да је главни адут Русије – раст цена енергената јер је приходе од продаје нафте и гаса од марта до јула удвостручила у односу на исти период претходних година.

Упркос томе што су количине руског гаса за Европу смањене за 75 одсто.

Тајна је и у преоријентацији: Русија је раније у Азију усмертавала 37 одсто своје извозне нафте, а сада (у јулу) већ 56 одсто.

Оставите Коментар