Месо, кобасице, уље, млеко, путер, брашно, јаја и још око 1.500 производа од јутрос су у Европској унији скупљи и за 50 одсто.

Највећи трговински ланци у Аустрији, Немачкој, Италији и Шпанији први су „обрадовали“ своје купце новим ценама на рафовима, а ових дана следиће их и трговци у осталим земљама ЕУ. Европски стручњаци упозоравају да је ово тек почетак огромних поскупљења због немоћи Брисела да се избори са економском кризом насталом због рата у Украјини и непромишљених санкција које је увео Русији.

Рекордна инфлација

Поскупљења у Аустрији долазе у тренутку када је инфлација достигла историјски рекорд од 6,8 одсто, који није забележен још од 1981. године.

Више цене у супермаркетима прете да буду још веће због високих трошкова енергената, сировина и транспорта, али и несташице материјала за паковање робе. Млеко и млечни производи скупљи су за 35 одсто. Следи их пиво за 12,4 одсто и поврће за 6,8 одсто, затим кафа за шест одсто, јаја, сир за три, а хлеб и пецива за чак 5,9 одсто.

И у Немачкој ће од данас на полицама бити истакнуте веће цене меса, кобасице, путера, уља, за неке артикле и за више од 30 одсто… У немачком Удружењу трговаца кажу да су нове цене привремене и да ће следећи талас поскупљења сигурно бити много већи.

У Италији су цене намирница „подивљале“, од уља до тестенине, поврћа, рибе и меса. Сунцокретово уље је на врху листе поскупљења, са повећањем цене од 23,3 одсто, док је свеже поврће скупље за 17,8 одсто. Цена путера јача је за 17,4 одсто, док је тестенина поскупела за 13 одсто, брашно за 10 процената, а живинско месо за 8,4 одсто.

Масимилијано Дон, председник Националне уније потрошача у Италији, каже да су цене у овој земљи „експлодирале“ и да се поскупљења очекују и у наредном периоду.

– Стандард грађана је сада много лошији јер су трошкови живота већи за чак 323 евра по породици, само за храну и пиће. Ту су и већи рачуни за струју и гориво. Очигледно је да ће цене и даље расти – каже он.

Kада је реч о Шпанији, највише је поскупело јестиво уље, за чак 303 одсто у односу на исти период 2021, док су тестенине у истом периоду поскупеле за 183 одсто! Ништа боља ситуација није ни са пиринчем, чија је цена већа за 181 одсто, али ни са млеком, које грађани ове европске земље данас плаћају чак 145 одсто скупље.

Нови ударци

Инфлација у Турској достигла је скоро 55 одсто, а упркос владиним мерама цене хране су највише у последњих неколико деценија!

Прошле недеље државни Одбор за месо и млеко повећао је цену црвеног меса за чак 48 одсто, задавши нови ударац домаћинствима која се боре да саставе крај с крајем. Kилограм млевеног јунећег меса коштао је 3,45 евра, а сада је 5,12 евра, док је цена килограма јунетине скочила са 3,82 на 5,67 евра.

Хрвати у паници! Поскупљује тоалет-папир!

Произвођачи папирне конфекције у Хрватској, због поскупљења сировина, материјала за паковање и логистике, најављују више цене својих производа за 20 до 30 одсто и очекују несташицу тоалет-папира.
Хрватски портал „Лидер“ пише да је „Делт папир“ 25. марта већ подигао цене за око 19 одсто, а „Зева“ за 23 одсто од 1. априла. Наводе да ће произвођач „Еуро Роса“ тек да промени цене својих производа за 24 до 29 одсто од 5. априла, а „Виолета“ за 15 до 20 одсто од 8. маја.

Из „Делт папира“ кажу да су, као и њихови конкуренти, од августа прошле године подигли цене за готово 45 одсто.

– Разлог је повећање цена сировина, целулозе, чија је просечна цена од 900 евра по тони повећана на 1.500 евра. Значајно је поскупео и материјал за паковање, посебно картонске фолије и кутије, као и логистика – кажу они.

Оставите Коментар