ОКО 70.000 људи изашло је данас на улице Прага да протестује против владе, тражећи од владајуће коалиције да уради више по питању контроле повећања цена енергената, а такође су дигли глас и против Европске уније и НАТО.

Организатори демонстрација, који долазе из бројних десничарских група, затим, мањих група, међу којима је и Комунистичка партија, рекли су да Чешка треба да буде војно неутрална и да треба да обезбеди директне контакте са добављачима гаса, укључујући и Русију, пренео је Ројтерс.

Полиција је саопштила да је око поднева било око 70.000 демонстраната.

– Циљ наших протеста је захтев за променама, желимо да се реши питање цена енергената, посебно струје и гаса, јер ако се не реши, то ће уништити нашу економију ове јесени – рекао је један од организатора Јиржи Хавел за сајт иДНЕС.цз.

Премијер Петр Фијала, који води коалицију сачињену од пет партија, рекао је за „ЦТК њуз“ да демонстрантима у срцу нису били најбољи интереси за државу.

– Демонстрације на тргу Венцеслас су сазвале снаге које су проруске, блиске екстремним ставовима и раде против интереса Чешке – казао је Фијала.

Оставите Коментар