„Војводини треба вратити законодавну, судску и извршну власт, право на имовину и приходе“, изјавио је председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

– Не треба неко Војводини нешто да поклони, него да врати. Војводина је све то имала до октобра 1988 – рекао је Чанак за Политику.

Према његовим речима, ЛСВ се већ 28 година бори за враћање пуне аутономије и да све што жели Војводини, жели и другим крајевима Србије.

– Ми Војводину не видимо ван граница Србије, него Србију видимо као децентрализовану и демократску државу – казао је лидер ЛСВ.

Када се ради о Косву и Метохији, Чанак каже да се треба посветити побољшању живота људи и унапређењу људских и мањинских права и да решење треба тражити кроз мир, наставак бриселског дијалога и добросуседске односе.

– Таквим приступом се релативизује значај граница. Косово у Србији нема будућност, али Србија и Косово у ЕУ имају заједничку будућност – казао је Чанак.

На питање види ли Србију у НАТО, Чанак одговара да „мала и слаба Србија, какву су нам оставили властодршци до сада, нема услова за војну неутралност“.

– Бојим се да ћемо се, ако не уђемно у клуб великих и развијених земаља, као што је то рецимо мудро учинила Црна Гора, суочити са још јачим притисцима да будемо руска провинција и њен непотопиви носач авиона окружен чланицама НАТО и ЕУ – сматра Чанак.

--