Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) позвала је полицију и све надлежне органе да спрече одржавање трибине Српске деснице која се на друштвеним мрежама најављује за 4. октобар у Новом Саду, а на којој је као гост најављен Бранислав Пухало дугогодишњи шеф обезбеђења Ратка Младића.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак поручио је у писаној изјави да власт у Србији коначно мора да почне са стриктном применом Закона о забрани манифестација неонацистичких или фашистичких организација и удружења и забрани употребе неонацистичких или фашистичких симбола и обележја.

“Полицију, тужилаштво и све остале надлежне органе подсећамо да се тај закон односи и на ‘сваки организовани или спонтани јавни наступ на којем се изазива, подстиче или шири мржња или нетрпељивост према припадницима било којег народа, националне мањине, цркве или верске заједнице’”, навео је Чанак, додавши да се законом мора деловати против настављача идеја Ратка Младића.

Он напомиње да исти закон забрањује “производњу, умножавање, складиштење, презентацију, ширење или на било који други начин употребу симбола којима се пропагирају или оправдавају идеје, радње или поступци лица за које су та лица осуђена за ратне злочине”.

“Дакле, нити је постојао до сада, нити убудуће сме постојати иједан разлог да се толерише организација трибина у његову част, или скандирање ‘Нож, жица, Сребреница’, носе транспаренти, мајице, капе и беџеви са његовим ликом и он представља као некакав херој, војник и жртва”, упозорио је лидер ЛСВ, поручивши да је прави тренутак да од данас полиција и сви органи са улица склоне и процесуирају све оне који то чине.

Advertisements
--