Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је акција „Олуја“ тужни епилог неодговорне политике Србије и злочина за које је одговорна Хрватска, а која, како је додао, обавезује на разум и другачији политички курс којим се сви у региону морају кретати.

– Политика мора да чува људе, а овде их је превише често жртвовала. Страдање Срба – од Хрватске преко Босне и Херцеговине, до Косова – није само одговорност оних са којима смо били у сукобу, већ и нас самих – навео је Јовановић у писаној изјави поводом годишњице „Олује“, акције хрватске војске и полиције у којој је убијено и протерано хиљаде Срба из Хрватске.

Додао је да је без сумње за злочине у „Олуји“ одговорна хрватска држава, али и напоменуо да се истицањем само те чињенице не сме амнестирати она српска политика која је одговорна за манипулисање национализмом и која је, како је навео, злоупотребила и Србе у Хрватској, БИХ и на Косову, као и саму Србију, тако што их је гурнула у ратове уместо да их од њих заштити.

– Постали смо осрамоћен народ губитника, на рубу биолошког опстанка, несхваћен од готово свих историјских савезника, народ који је на крају завршио у збегу какав савремена Европа не памти. Зато опомињуће датуме, попут “Олује“, морамо искористити да као зрело и нормално друштво размишљамо о алтернативи сукобима и мржњи, да не доприносимо нестабилности која изнова прети да сурва цео регион у пропаст из које неће бити повратка – напоменуо је лидер ЛДП-а.

Он сматра да једини пут и приоритет Србије мора бити грађење нормалних односа са Хрватском, БИХ, решавање косовског проблема, као и отклањање свих других отворених питања која стоје на путу напретка региона, добросуседских односа и помирења као кључних чинилаца европских интеграција и најважнијих предуслова мира и нормалног живота људи.

Извор: Правда