Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да ће Русија одговорити на увећано војно присуство НАТО у северној Норвешкој и поручила да „неодговорно звецкање сабљама“ у региону Арктика „може да има дугорочне последице“.

ТАСС преноси да је је Захарова, говорећи о северу Норвешке, нагласила да пре свега мисли на војне вежбе НАТО на том подручју.

– Ескалација војне и политичке активности НАТО у региону Арктика, конкретно у непосредној близини Русије на територији северне Норвешке, није прошла непримећено – рекла је Захарова.

Она је навела да је Норвешка начинила „серију недавних непријатељских корака“, међу којима је и „споразум о удвостручавању постојећег контингента америчких маринаца са 330 на 770 људи“.

– Они су такође договорили одржавање најопсежнијих војних вежби на руској граници у историји Русије које се одржавају крајем октобра – НАТО Бљесак трозупца (Тридент Јунцтуре) 2018, уз учешће више од 40.000 људи из више од 30 земаља – казала је Захарова.

Према њеним речима, то ће „поткопати руско-норвешке односе“.

Она је је навела да је Москва уверена да Арктик и северна Европа „морају да остану зоне ниских тензија“.

– Неодговорно звецкање сабљама у овом раније мирном региону може да има дугорочне последице – закључила је Захарова.