Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је на редовном брифингу да сви умешани у злочине на Косову треба да буду кажњени.

  • Још једна историјска и трагична страница историје које треба да се присетимо 2019. године су догађаји из 1999. године, догађаји у Југославији када је НАТО бомбардовао земљу, суверену државу, престоницу те државе и цивиле и при томе употребио муницију са осиромашеним уранијумом – рекла је Захарова.

  • Поздрављамо кораке српских парламентараца који износе истину о трагичним догађајима у Југославији у вези са агресијом НАТО-а против те земље под измишљеним изговором у пролеће 1999. године.

Захарова је истакла да анализа и упоређивање чињеница из извештаја посланика Народне скупштине Србије Божидара Делића, који је пензионисани генерал и директни очевидац тих догађаја, и раније представљеног извештаја Североатлантског савеза, јасно показују да је у извештају НАТО-а количина баченог осиромашеног уранијума смањен најмање 20 пута.

  • Време је показало да бомбардовање НАТО-а није било само противзаконита војна акција, већ и својеврсна темпирана бомба, која и даље представља претњу за здравље милиона обичних грађана, укључујући и деце – додала је она.

Она је подсетила да је током те „варварске специјалне операције, коју цинично називају „хуманитарном интервенцијом“ погинуло око 2.000 цивила, од којих најмање 89 деце, а међу жртвама је било и косовских Албанаца, чијим се такозваним спасавањем бавио НАТО.

Због употребе муниције са осиромашеним уранијумом заражене су земља и вода у многим  крајевима, што је довело до значајног пораста онколошких болести, а одговорност за то нико није  преузео.

У контексту те регионалне теме, она се дотакла и Специјалног суда који се бави злочинима које су починили косовски Албанци.

  • За сада нема резултата рада суда основаног у Хагу 2008. године за злочине „ослободилачке војске Косова“. Још нико није оптужен од лица која су учествовала, између осталог, у киднаповању и убиствима људи ради продаје органа на црном тржишту.“

  • Истичемо да сви умешани у те злочине треба да буду изведени пред лице правде и добију заслужену казну, без обзира на функције које данас имају – закључила је Захарова.

Оставите Коментар