Према званичним подацима, од 1933. и Хитлеровог успона на власт, па да 1935. године, затворено је више од 1600 медијских кућа које нису биле по вољи нацистичке доктрине. Посебне дивизије совјетских револуционарних јуришника преузели су, као посао од највећег државног значаја, задатак да прелистају библиотеке и систематски уништавају примерке штампе које не одговарају новој идеологији. Kоначно, талибани су забранили огроман број телевизија због „неприкладног садржаја“, а 1998. године су организовали јавно спаљивање ТВ пријемника у циљу „очувања морала“.

Оно што је заједничко за све ове акције јесте да се нису криле намере, налогодавци и да је суровост била јасна и транспарентна. Први пут се, међутим, и то у 21. веку, столећу слободе, дешава да се траже забране, рушења, разбијања и спаљивања, а у име тобожње демократије, људских права и заштите људских права. Гулаг демократија коју промовишу Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Вук Јеремић и остали комесари-првоборци, показује да модерни талибани не морају носити бурке или притиском на дугме-прекидач одлазити у џенет, већ је сасвим реално да парадирају уз пароле о слободи, пиштаљке и варљиве говоре о борби за демократску Србију. Дела вазда говоре више од речи, па се низу бизарних метафора, где пироман прича о заштити од пожара, проститука о поштењу, насилник о будизму, може додати и она где Ђилас и дружина причају о борби за слободу.

Центар за медијски мониторинг позива, али истовремено и упозорава државу да не дозволи најављени џихадистички јуриш на телевизију Пинк, као и да спречи благо еманциповану српску верзјиу Ал Kаиде у свом безумном походу. Док је још време, или ће ускоро, попут своје сабраће из Авганистана, „спонтани“ шетачи почети да нам улазе у куће и тријумфално спаљују ТВ пријемнике, а све у име идеала којима поносно млате из дана у дан. О опасним намерама и најављеном кривичном делу, као и планираном насртају на приватну имовину телевизију Пинк, Центар за медијски мониторинг ће обавестити и европске медијске асоцијације.

Истовремено, Центар за медијски мониторинг у складу са својом мисијом, а у жељи за унапређивањем друштва, бесплатно нуди семинар организаторима ових протеста о слободи медија, слободи тржишта и међународно усвојеним нормама о овим питањима.

Kрајње је време да схвате да се уређивачка политика, поготово у приватној, али и било којој другој кући, формира знањем, интегритетом и етиком, а не моторним тестерама и фантомкама, као и да се неслагање са истом исказује даљинским управљачем, а не каменицама, претњама и насиљем.

Тако је, господо шетачи, свугде у цивилизованом свету, на који се позивате, увек било и биће. Осим између оне ’33-те и ’35-те са почетка саопштења – имајте у виду да о човеку и његовим намерама најбоље говори које тековине следи.

Смрт фашизму, слобода Пинку и медијској сцени!

Председник Центра за медијски мониторинг
Томислав Ловрековић

Оставите Коментар