Србија би током 2022. године требало да комплетира ракетни кишобран изнад своје територије, а ново наоружање требало би да Србији и њеној војсци обезбеди заштиту у свим висинским појасевима, каква није постојала ни у време највеће снаге некадашње ЈНА.

Одбрана државе из ваздушног простора биће крунисана набавком дуго чеканог ракетног система средњег, односно, дугог домета.

Према незваничним најавама, ову улогу преузеће кинески систем ФК-3, чија је куповина уговорена, а који би већ почетком следеће године могао да се нађе у Војсци Србије. Стуб заштите јединица, али и територије, од прошле године је савремени руски артиљеријско-ракетни систем “Панцир”, који се сматра најбољим ПВО наоружањем у овој класи.

Посета министра унутрашњих послова Александра Вулина Москви донела је потврду да је Србија уговорила испоруку додатне количине овог наоружања, али и да су исцртани правци даље војнотехничке сарадње са Русијом.

– Добили смо противтенковске ракете ’корнет’. Добили смо тенкове, оклопне транспортере, а купујемо и нове ’Панцире’ – рекао је Вулин у четвртак после састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

Реч је о још једној батерији – шест возила са лансерима, који би могли да буду испоручени већ првих месеци 2022. године. Како је овом листу пренето из више извора, нова батерија савременог “чистача неба” биће у напреднијој верзији (СМ) у односу на “Панцир” који је већ у нашој војсци.

– Рачуна се да свако оруђе ’Панцира’ има способност равну пуној батерији ракета ’нева’, при чему батерија ’нева’ може да гађа један циљ, док један ’Панцир’ захвата четири циља. Мисија новог руског ракетног средства у Србији биће одбрана територије (домет до 15 километара висине, односно 20 километара даљине) превасходно од дронова и дејства вођене ваздухопловне муниције – објашњавају у Војсци Србије.

Војни стручњаци објашњавају да ће позиционирање одбране на ваздушном бојишту бити заокружено коришћењем постојећих ракетних система “Нева”, модернизованог “Куба”, као и система за заштиту јединица од напада из ваздуха – француског “Мистрала”, као и домаћег “Пасарса”, који ће бити наоружан и модернизованим домаћим ракетама.

Додатни импулс војнотехничкој сарадње, коју су двојица министара оценили изузетном, требало би да омогући и предстојеће отварање представништва руског Министарства одбране у Београду.

– Канцеларија Министарства одбране Русије у Србији биће отворена у најскоријем року. Остала су да се реше још само техничка питања – навео је Вулин, а саопштило руско министарство.

Процедура отварања руског представништва покренута је прошле године, у складу са споразумом руске и српске владе. Циљ ове канцеларије биће брже решавање питања договорене војнотехничке сарадње и помоћи из Русије.

Министар Вулин састао се у петак у Москви и са секретаром руског Савета безбедности Николајем Патрушевом. Они су се сагласили да су односи Србије и Руске Федерације на највишем нивоу, баш као и односи председника Вучића и Путина. У последњих шест месеци, сагласили су се Вулин и Петрушев, значајно је унапређена безбедносна сарадња органа безбедности Србије и Русије.

„Министар Вулин је секретару Патрушеву пренео да ће Србија остати доследна војној неутралности и да никада неће бити део простора за покретање кампање против Русије и њеног руководства на челу са председником Путином“, саопштио је МУП.

Вулин се током своје посете Русији у Москви састао и са Виктором Кладовом, директором за међународну сарадњу и регионалну политику државне корпорације за помоћ у развоју, производњи и извозу напредних технологија “Ростеха”, као и са генералним директором државне компаније за трговину наоружањем “Рособоронекспорт” Александром Михејевом.

Кладов и Михејев Вулину су уручили одликовање којим га је због доприноса у унапређењу сарадње одликовао генерални директор “Ростеха” генерал-пуковник Сергеј Чемезов, дугогодишњи близак сарадник председника Русије Владимира Путина.

Оставите Коментар