Стотине хиљада људи у градовима широм Македоније су одбили Џорџа Сороша и ЕУ, у највећем приказу анти-глобализма који је икада виђен.

За тачно 26 дана, стотине хиљада људи су изашли на улице како би послали поруку Сорошу и европским лидерима да су људи из Македоније суверена нација која потпуно одбацује левичарски план да поделе народ и доведу социјалистичко-муслиманску коалицију на власт.
Раније ове недеље, комесар ЕУ за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, отпутовао је у Скопље где је разговарао са политичким представницима у покушају да допринесе решењу политичког застоја тамо.

Међутим, његова посета је дочекана протестима од, како се процењује, 200.000 Македонаца у Скопљу и другим градовима, где су демонстранти прозивали Хана да “поштује вољу Македоније“ и осудили платформу из Тиране, иницијативу која је под покровитељством албанске владе да се повећа албански утицај на македонску политику.

Ми смо овде да вам кажемо да овај народ неће прихватити платформу из Тиране. То је исто као да од САД-а тражите да прихвати нуклеарни програм Северне Kореје“, рекао је публици организатор протеста Дарко Мијалковски.

Kрајем децембра, албански премијер Еди Рама је позвао лидере четири албанске странке у Македонији у Тирану на састанак на којем су формулисали такозвану “платформу из Тиране“, под покровитељством албанске владе.

Ова платформа позива да албански језик добије званичан статус у Македонији, на реформу правосуђа, чланство у ЕУ и НАТО-у, рекао је ДУИ лидер Али Ахмети за Дневник.мк.

Протест против платформе из Тиране и ЕУ је организован од стране групе “За уједињену Македонију“, чији је захтев за састанак са Ханом одбијен. Организатор протеста Богдан Илијевски је обратио комесару ЕУ.

“Хан, уместо сусрета са нама, написао је на свом твитер налогу да пут ка ЕУ остаје отворен за Скопље. Он није поменуо име наше земље, него је уместо тога написао Скопље. Па, комесару Хан, Македонија није само Скопље. Македонија је и Битољ, Охрид, Прилеп, Kуманово, као и сва остала 43 града где је вечарас 200.000 људи изашло на улице“, рекао је Илијевски, а пренео Индепендент.мк.

Заузврат, македонски председник Ђорђе Иванов је одбио да се састане са Ханом, који је критиковао одлуку председника да одбије мандант лидера Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорана Заева да формира нову коалициону владу. Заев је добио албанску подршку у замену за концесије, укључујући увођење албанског као другог службеног језика.

Етнички Албанци су већина у неким западним регионима Македоније, и њихово становништво је нагло порасло током прошлог века. Према попису из 1953. године, било је 870.000 Македонаца и 163.000 Албанаца у Југословенској Републици Македонији. 2002. године, било је 1,3 милиона Македонаца и 509.000 Албанаца.

Могућа имплементација платформе из Тиране је довела до страха да ће Македонија постати поделљена између етничких линија, и такође изазвала протесте раније овог месеца у градовима широм Македоније у знак подршке територијалном интегритету земље.

https://www.youtube.com/watch?v=SZBPo5wE-ko

Прошле недеље, председник Иванов је отпутовао у Мађарску, где се састао са мађарским премијером Виктором Орбаном. Орбан је критиковао страно мешање у македонске послове и подржао позив за нове изборе.

Македонски политички аналитичар Цветин Чилиманов је рекао за Спутник да посета илуструје поделе ЕУ по том питању и неуспех Брисела да се конструктивно ангажује у политичким проблемима Македоније.
“Након подршке коју је Иванов добио од мађарског премијера Виктора Орбана, остало је јасно да ЕУ нема јединствен став о томе како извући Македонију из ове кризе“, рекао је Чилиманов.

“Ни Могерини ни Хан нису били у стању да ураде било шта током посете Скопљу, тако да се ја могу сложити да је политика ЕУ овде поражена.“

“Kада је Хан био у Скопљу, лидер ДУИ странке Али Ахмети је рекао да две највеће македонске странке (ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ) треба да преговарају и да влада формирана без подршке ВМРО-ДПМНЕ неће трајати дуго“, рекао је Чилиманов.

Раније овог месеца, македонски премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски је рекао за хрватски ХРТ да албанска платформа представља “државни удар“ против Македоније.

“Ово је нека врста државног удара, када се се платформа донесе у другу земљу, у овом слчају нашу земљу, Македонију. Kада та платформа није представљена грађанима пре избора, када је та платформа у супротности са уставом земље и када су политичар који прихватају ту платформу уцењени“, рекао је Груевски.

У петак, ВМРО-ДМНЕ странка премијера Груевског је позвала на нове изборе како би се решио застој.

“Платформа из Тиране је неуставна и њено прихватање ће гурнути Македонију у процес федерализације. Ова платформа из Тиране има за циљ да уништи Македонију и претвори је из мултиетничке у двонационалну државу… ако он (Заев) сматра погодним прихватање и реализацију ове платформе, која утиче на унитарни карактер државе, нека то представи као свој изборни програм“, наводи ова странка, а преноси Мета.мк.

Последњи парламентарни избори у децембру су били тесна трка. ВМРО-ДПМНЕ је освојила 51 место, највећи део било које странке у македонском парламенту од 120 места.

СДСМ је била на другом месту са 49 места, а затим највећа албанска политичка странка у земљи, Демократска унија за интеграцију (ДУИ), која је добила 10 места.

Извор: Webtribune.rs