Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин каже да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије „лаж и провокација“

Њихов циљ је, истиче Чепурин у изјави за Тањуг, да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби поверење између српског и руског народа.

– Још једном изјављујем да Русија није никад испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је био успостављен од стране Савета безбедности УН- рекао је Чепурин.

Додаје да је тај „информациони напад“ био остварен уочи прославе за, како каже, Русе и Србе светог празника Васкрса – да буде што болнији и да се смање могућности реаговања.

УКРАЈИНЦИ ПРЕВАРИЛИ ХРВАТЕ: Александар Чепурин – тањуг

Чепурин наводи да је интересантно да се прича о С-300 „убацује“ у медије сваких пет, шест година и додаје да се добро зна да су се криминалне активности одвијале у троуглу „земља дестинације-посредник-Украјина“.

– Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс- рекао је Чепурин.

Он каже да је свима познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снадбевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

pritnscreen

Чепурин је упитао зашто та прича, стара више од двадесет година, није никад била истражена и зашто нису изведени пред лице правде наручиоци, посредници и испоручиоци.

– Зашто криминални трговци наоружањем, ови пси рата, осећају себе потпуно безбедно? Приведите коначно ту причу крају. А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру- закључио је Чепурин.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић поновио је тврдње које су ових дана изнете у јавност у Хрватској, наводећи да је тој земљи недвосмислено испоручен систем С-300, док бивши министар одбране Андрија Хебранг тврди да комплетан систем никада није испоручен Хрватској, нити је био у употреби.

Извор: informer.rs