Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је подизањем саборске заставе у Гучи означио почетак 58. Драгачевског сабора трубача.

Церемонија отварања фестивала уприличена је код Споменика трубачу у присуству великог броја како гостију, тако и извођача, који са нестрпљењем ишчекују да се лате својих инструмената и загреју атмосферу.

Специјална гошц́а 58. Драгачевског сабора биц́е портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Њен долазак је најављен за сутра увече, а том приликом ц́е јој бити уручена титула почасног грађанина Гуче. Фестивал ц́е трајати до недеље, 12. августа, а као и сваке године најављен је врло разнолик програм.

Организатори посебно истичу да је Сабор врац́ен традицији, труби и трубачима и да ове године нец́е бити концерата естрадних звезда. За сада највец́е интересовање влада за наступ Дејана Петровиц́а и Биг бенда који ц́е бити одржан сутра на главној позорници, а после којег следи поноц́ни концерт на којем ц́е учествовати свих 20 овогодишњих финалиста.

За суботу је најављено традиционално такмичење сениорских оркестара, а у недељу су концерти овогодишњег победника Сабора и мајстора трубе Саше Крстиц́а, Екрема Мамутовиц́а и Дејана Лазаревиц́а. Драгачевски сабор трубача је традиционална фестивалска манифестација и јединствена смотра трубаштва која се сваке године одржава у градиц́у Гучи, у Драгачеву, у региону Западне Србије.

Скоро милион посетилаца из Србије и иностранства долази у градиц́ од близу 2.000 становника сваког августа. Захваљујуц́и фестивалу Гуча је постала позната у целом свету као место одржавања највец́ег фестивала трубачке музике на планети.

Манифестација је сваке године пропрац́ена и извођењем изворних песама и игара, као и приказом ношњи региона Драгачева и Западне Србије.

А.Г.

Извор: informer.rs