Чешки званичници нису подржали предлог председника Милоша Земана да та земља повуче међународно признање Kосова. Министар спољних послова Томас Петричек рекао је након састанка, који је одржан у четвртак, да су се званичници сложили да ово питање за сада не буде на дневном реду

Утврђено је да историјске околности чешког признања Kосова 2008. године биле проблематичне, али да то не смета да Чешка са Kосовом даље развија билатералне односе.

Земан је током посете Србији у септембру говорио о покушају укидање независности Kосова, преноси ецхо24.цз.

“Сложили смо се да питање признавања није примерено. Ситуација се није ни на који начин променила тако да Чешка не може да промени свој положај који је заузела у последњих десет година”, рекао је Петричек новинарима у четвртак.

Он је раније рекао да не види разлог за повлачење признања Kосова. Према његовим речима, Чешка може да учини такав корак само ако Kосово престане да испуњава одређене критеријуме државности, на основу којих је признато 2008. године.

“Чешка политика треба да буде континуирана”, додао је Петричек.

Министарство спољних послова је такође раније нагласило да је Чешка закључила неколико споразума са Kосовом, укључујући споразум о повратку илегалних имиграната. Ако би Чешка престала да признаје Kосово као независну земљу, то би могло да створи потешкоће у спровођењу ових уговора, наводи се у саопштењу министарства спољних послова Чешке.

Оставите Коментар