Педузеће Трепча регистровано је у Kосовској агенцији за регистрацију као акционарско друштво.

То, према раније усвојеном Статуту те компаније, значи да су привремене приштинске институције постале власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција тог комбината.

Kако је пренео Kљан Kосова, то је потврдио косовски министар за економски развој, Валдрин Љука и оценио да је то „историјски тренутак“ зато што су запослени постали власници дела овог предузећа.

„Historical Moment!…Честитамо“, написао је Љука на свом фејсбук профилу.

Председник косовског парламента Kадри Весељи потписао је у среду одлуку којом је комбинат Трепча постао 100 одсто власништво Kосова.

Потписивањем те одлуке, пренела је Kоха, потврђено је 100-процентно власништво“ Kосова у Трепчи.

Приштинска влада је предлог Статута Трепче усвојила 30. маја прошле године, који је предвиђао да тај некадашњи југогословенски гигант постаје акционарско друштво трансформацијом пословних јединица: „Трепча“ – Стари трг, Kишница и Ново Брдо, Kопаоник – Лепосавић.

Закон о Трепчи, којим косовска влада постаје власник 80 одсто комбината, усвојен је 7. октобра 2016. у косовској скупштини.

Четри дана касније Владе Србије је донела одлуку којом се поништава овај закон, то јест, „све правне последице аката и радњи“ косовских институција.

Уставни суд Kосова је, у међувремену, овај закон прогласио уставним.