Данас су запослени на ФЦЈК у борби против „фашизма“ а у циљу очувања тзв. црногорског језика направили протестни скуп на Цетињу са порукама и паролама упућеним новој власти, председници УО Универзитета Црне Горе итд.

Све је почело када је министарка Весна Братић укинула финансирање Факултета за црногорски језик и књижевност који је претендовао да буде државни, а декан овог факултета је Аднан Чиргић, доктор језика без магистарског рада који је црногорски завршио у Хрватској.

Учесници скупа којих је било више него што је дозвољено мерама, покушали су да упадну у Министарство културе након што су извређали и гађали државног секретара, проф. др Драгана Копривицу.

“Ових тешких и субдоносних дана за опстанак Црне Горе док се спроводи издајничка и асимилаторска политика, Цетиње као у најславнијим данима своје историје пружа отпор окупаторској сили која се сручила на нашу земљу. Промотери антицрногорске идеологије осокољени подршком из комшилука и замотани у туђа у туда државна знамења, сада желе ударитл на рад Факултета за црногорски језик који није пристао на колаборацију с непријатељима грађанске Црне Горе”, казао је је историчар са ФЦКЈ Бобан Батрићевић.

Декан Факултета за црногорски језик и књижевност Аднан Чиргић истакао је да су поносни што су јавна високошолска установа која функционише изван Универзитета Црне Горе.

“Да није тако не бисмо имали аутономију, коју нам ова туђинска влада преко своје министарке жели укинути. Утопили бисмо се у ћутњи Универзитета Црне Горе чија је аутономија згажена постављањем партијског кадра на његово чело. Нећемо дозволити да Влада премијера Здравка Кривокапића који се јавно шепури да је на референдуму гласао против своје државе угаси ФЦЈК”, поручио је Чиргић.

Према његовим речима данас више него икада су поносни што су се изборили да седиште Факултета за црногорски језик буде на Цетињу.

“Слободарској институцији је једино мјесто у цетињском гнијезду слободе. Нећемо дозволити гашење Факултета”, увјерава Чиргић.

Слобода говора и изражавања се мора поштовати па чак и кад је у питању „борба“ за научно непостојећи језик, али не и насилничко понашање које су Цетињани показали у протеклом периоду откад је Демократска партија социјалиста која, између осталог уништила привреду престонице и „изгубили“ мноштво предмета из музеја, изгубила изборе.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар