Владимир Путин долази у Србију 20. октобра, на Дан ослобођења Београда, на отварање Храма Светог Саве. У агенди која се припрема за његов састанак са српским колегом Александром Вучићем у четири ока разговараће о четири кључне теме.

  • Двојица председника имају врло интензивну комуникацију. Између две државе нема спорних питања, постоји отворен и искрен однос. Долазак руског председника прилика је да се додатно унапреди сарадња. Косово је тема која је незаобилазна током сваког сусрета, па ће тако бити и током Путинове октобарске посете Београду – наводе извори Српског телеграфа из дипломатских кругова.

КЉУЧНЕ ТЕМЕ

Саговорници истичу да ће двојица шефова држава разговарати о енергетици, као и о вакцини против коронавируса.

  • Завршетак радова на „Турском току“ питање је које је важно како за Србију тако и за Русију. Што се вакцине тиче, то је тема за коју је заинтересован читав свет. Не заборавите да је руски председник најавио да ће током септембра Руси лансирати још једну вакцину против КОВИД – истичу упућени у припрему састанка.

Војнотехничка сарадња између две државе, каже наш саговорник, последњих година иде узлазном линијом.

  • Додатно ће се радити на том сектору. Србија је заинтересована за јачање и боље опремање наше војске. С друге стране, председник Путин изузетно поштује одлуку Србије о војној неутралности, те су за очекивање и неки конкретнији договори са српским председником – сматрају наши извори.

АНАЛИЗЕ И САВЕТИ

О предстојећој посети шефа Кремља Србији недавно је говорио и председник Србије.

  • Биће то величанствен догађај када будемо отварали Храм Светог Саве. То ће бити и дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату – рекао је тада Вучић.

Говорећи о темама о којима разговара са руским колегом, председник је навео да се током сваког сусрета дотакну кључних политичких питања, како у региону тако и у свету.

  • Од Путина сам добио добре анализе и одређене савете – открио је српски шеф државе, оцењујући да су политички односи веома блиски између две земље.

Вучић је нагласио да, када је реч о економској сарадњи, упркос корони, трговинска размена две земље повећана је за седам одсто.

Потврда пријатељства

Директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић истиче да ће састанак двојице државника потврдити пријатељство и стратешко партнерство Србије и Русије:

  • Било је одређених изазова, многи су покушавали да угрозе поверење и традиционално добре односе. Међутим, безуспешно. Ова посета биће потврда поузданог партнерства. С једне стране, Москва је нама ослонац у борби за Косово и Метохију, док је Србија, с друге стране, показала да је поуздан пријатељ који и под притисцима није подлегао нити је увео санкцију Русији.

КОСОВО

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће Путин имати конкретне поруке када је реч о Косову.

  • Русија, као стална чланица Савета безбедности УН, поставиће се стратешки и по питању Космета и по питању Републике Српске. Русија поштује стратешка опредељења Србије, као што су европске интеграције. Велика су нам подршка у међународној арени. Та позиција Москве умногоме доприноси и бољој преговарачкој позицији Србије. После 5. октобра 2000. овдашње владе биле су окренуте само Западу. Знали су да се ослањамо само на њих, те смо прошли како смо прошли – наводи Анђелковић.

ГАС

Најповољније цене енергената и диверсификација која се помиње у Вашингтонском споразуму о којој ће разговарати председници Русије и Србије донеће енергетску стабилност нашој земљи, мишљења је историчар Саша Адамовић. Према његовим речима, на састанку у октобру Вучић и Путин ће разговарати о изградњи „Турског тока“:

  • Независност у снабдевању енергентима важна је тема за сваку земљу, па тако и за Србију. Добављање енергената са различитих страна, о чему се говори у Вашингтонском споразуму, јесте добро и важно. Очекујем да ће председници постићи значајне договоре, те да ће Србија са различитих страна и по најприступачнијим ценама набављати енергенте.

ОРУЖЈЕ

Као и спољна политика, тако је војна моћ државе уништавана променом власти 2000, захваљујући руским пријатељима, и ту се ситуација поправља, оцењује Драгомир Анђелковић.

  • Русија цени нашу војну неутралност. Не притискају нас и не уцењују нас захтевима да се определимо. Напротив, захваљујући војнотехничкој сарадњи, Војска Србије боље је опремљена, набављени су авиони, тенкови, имали смо заједничке војне вежбе… За очекивање су нови конкретни договори и набавка нових одбрамбених система – каже Анђелковић.

ВАКЦИНА

У ери пандемије од изузетног је значаја да са Русијом, која је међу првима произвела вакцину, разговарамо и о сарадњи у овој области. Историчар Саша Адамовић подсећа да су тестирања за руску вакцину у завршној фази:

  • Корона је глобални проблем и добро је да по том питању имамо комуникацију са Москвом. За руску вакцину стижу повољне реакције и са Запада. Треба да будемо у току и у контакту како са Русијом тако и са другим државама које раде на вакцини против короне.

Тања Ковачевић

Оставите Коментар