СПЕЦИЈАЛНЕ службе Белорусије и Русије спречиле су војни пуч у Минску.

Према наводима власти, завереницима су помагали ЦИА и ФБИ, који су били заинтересовани за атентат на белоруског лидера. Да би спречио побуне у земљи, Лукашенко припрема председнички декрет – „принципијелну одлуку за четврт века“, како ју је сам назвао. За неколико дана о томе ће разговарати и са руским председником Владимиром Путином.

„Египатски сценарио“

Детаље специјалне операције за спречавање војног пуча открио је сам Лукашенко.

Ипак, пре него је ове детаље и изнео, унапред је упозорио: тема је, како белоруски председник каже, „изузетно осетљива“.

– То се директно тиче мене и моје деце – објаснио је током волонтерског чишћења у свом родном селу Александрија, у округу Шкловски.

– Завереници су планирали да ухвате једно дете, па друго, како то већ функционише. „Ставићемо га у подрум“. Иначе, такав подрум је припремљен у Гомељској области. Ухапсили смо завереничку групу, они су објаснили и показали како је све планирано – рекао је Лукашенко, а преносе РИА новости.

Према његовим речима, пуч су планирали белоруски опозиционари приведени раније у Москви, укључујући политиколога Александра Федуту и ​​адвоката Јурија Зенковича. А помогле су им стране специјалне службе – „највероватније, ЦИА или ФБИ“, наводи Лукашенко.

ТВ канал „ОНТ“ приказао је извештај о томе како су службеници КГБ Белорусије и ФСБ Русије задржали заверенике на аеродрому. Али главни део заплета су заправо пресретнути преговори завереника.

У једном од московских ресторана Федута и Зенкович комуницирају путем видео-везе ЗУМ са белоруским опозиционарима који живе на западу. Они разговарају о атентату који је изведен на египатског председника Анвара ел Садата, на војној паради у Каиру 1981. године.

– Дошло је до успешне трансформације, не режима, већ бар ротације у Египту – каже на снимку разговора Федута.

Белоруске снаге безбедности појасниле су да је пуч планиран за 9. мај, током параде поводом Дана победе. Рачунали су на војску која је прешла на страну опозиције.

Поред тога, ухапшени су „водили консултације у Сједињеним Државама и Пољској“. Према Минску, преговоре са Западом надзирао је адвокат Зенкович. Јуриј Зенкович има двојно држављанство – белоруско и америчко.

Оставите Коментар