Један путник пронашао је у џепу седишта авиона ни мање ни више него тајна документа владе САД, која су „од изузетног значаја за безбедност домовине“, и која су носила ознаку „само за службену употребу“. Претходно је и студент из Аустралије Натан Расер открио где се налазе и супертајне војен базе САД на Блиском Истоку и у Африци

Принтскрин/Фотомонтажа

Путник у авиону који је пронашао супертајне докумете је новинар ЦНН, а у папирима су биле поверљиве антитерористичке информације у вези са америчком фудбалском лигом Супербоул.

Реч је о документима америчког Министарства унутрашње безбедности, који су у џепу заборављени заједно са пасошем и маршрутом научника који је у недељу био задужен за спровођење протокола у вези са биотероризмом, односно злоупотребом антракса на догађају Супербоул ЛИИ у Минеаполису.

ЦНН није желео јавно да открива документа до краја Супербоула, јер је министарство изразило забринутост да би објављивање такве вести могло да угрози безбедност 73.000 посетилаца овог догађаја.

Новинска кућа такође је одлучила да не објављује велики број информација пронађених у документима, јер би на тај начин могла да угрози националну безбедност.

Упркос томе што ЦНН није сазнао ко је оставио документа и није саопштио о којој авио-компанији је реч, име особе на пасошу било је Мајкл В. Волтер.

Готово у исто време студент из Аустралике Натан Расер је, захваљујући навици америчких војника да не искључују своје фитнес-трекере и апликацији која региструје где трче и баве се спортом, открио где се налазе и супертајне војне базе САД на Блиском Истоку и у Африци.

Натана је посебно интересовао Блиски Исток, а ту је желео да провери: може ли се помоћу трекер-тачака утврдити где се налазе амерички војници. Био је то пун погодак: „Тај део карте исте компаније светлео је као новогодишња јелка“.

Идући Расеровим трагом, у међувремену се прославио и новинар Адам Ронсли који је открио мноштво трекер-трагова на плажи главног града Сомалије, Могадиша, где се налази тајна база ЦИА.

Трекер-тачака само нема на територији Ирана. А ни око локација у Сирији где се налазе војници те земље.

pixabay.com/Фотомонтажа

У првим сатима скандала, док су Пентагон и ЦИА покушавали да нешто ураде са таквим „цурењем“ колосдалне количине тајних информација,  корисници интернета су се такмичили ко ће пронаћи више америчких „тајних објеката“ по свету.

Пропусти и неспособност америчких безбедоносних служби увеселили су Русију, чији су безбедоносне службе у шали понудиле помоћ америчким колегама како им се више не би дешавале такве глупости.

Према незваничнм информацијама из Кремља, Путинови људи су чак организовали забавну игру ко ће пронаћи више тајних база ЦИА и САД у свету.

Извор: informer.rs