ЦИА је дозволила увид у белешку од 28. децембра 1992. године где високи амерички обавештајци на састанку говоре о могућностима за бомбардовање Србије и за бомбардовање хемијских, нафтних и енергетских постројења, како би се помогло Хрватима и муслиманима у рату против Срба на територијама СФРЈ западно од Дрине.

– Најважнији циљеви у Србији су главни војни аеродроми и неколико електрана – наводи се у белешци.

Наводи се да би бомбардовање и уништење шест електрана (Обреновац, Ђердап, Приштина, Нови Сад, Пљевља, и Београд) пореметило читаву електричну мрежу у Србији на бар годину дана и да би то имало негативне ефекте на српску економију.

У извештају се говори и о могућим економским и социјалним последицама уништења рафинерије гаса у Елемиру, 8 складишта нафте поред Дунава, али и рафинерија у Панчеву и Новом Саду, пруга, мостова…

У документу се наводи и да би бомбардовање ових постројења било схваћено као „напад на српски народ“, а нико на састанку није поставио питање о могућим катастрофалним еколошким последицама ових акција, нити о могућем броју цивилних жртава у случају гађања електрана и рафинерија.

ЦИА о бомбардовању цивилних циљева, Фото: CIA GOV
ЦИА о бомбардовању цивилних циљева, Фото: CIA GOV

Већину ових локација НАТО је гађао 1999. године у агресији на СРЈ.

Белешка почиње навођењем одговора на питања о последицама санкција које су Американци увели Србији 1992. године, али и стању морала армије ЈНА, српских снага, а врло су забринути за хрватску и муслиманску војску.

Наводи се да муслиманска војска своје оружје набавља скоро искључиво од Хрватске и Хрвата из Босне и пише да ће Загреб наставити да помаже муслимане због сукоба са Србима.

– Верујемо да ће трупе војске Републике Српске остати довољно надахнуте за борбу и да задрже своје против слабијег противника – пише у белешци.

ЦИА о бомбардовању цивилних циљева, Фото: CIA GOV
ЦИА о бомбардовању цивилних циљева, Фото: CIA GOV

Комплетну белешку (мада се одређени делови и даље чувају у тајности) можете прочитати овде.

Оставите Коментар