Од јануара следеће године цигарете би требало да поскупе за десет динара по паклици, а разлог је увећање специфичне акцизе.

Овај намет биће увећан за динар и по, па ће држава по овом основу од Нове године узимати произвођачима 73 динара по паклици уместо досадашњих 71,5 динара. То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020, по којем се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ. Стога, када заправо дође до повећања специфичне акцизе, не подиже се цена само за њену вредност, већ и преостала два намета, због чега произвођачи коригују цене да им се не би смањила добит.

Према сазнањима медија, неке дуванџије су већ поднеле захтев Влади за поскупљење, а готово је извесно да ће ускоро тим путем кренути сви остали.

  • То је уобичајна пракса која се дешава уочи увећања специфичне акцизе и Влада те захтеве не одбија јер када би одбила поскупљење, онда би ишла на штету произвођача. По оваквом систему акцизе ће се обрачунавати и у јуну наредне године, а након тога мора да се усвоји нови акцизни календар. Разговори о изради овог документа између представника произвођача и Владе требало би да почну у фебруару 2020. године, како би се благовремено израдио. Треба да се зна да Србија има обавезу да се до почетка 2021. године усклади са стандардима Европске уније који прописују да висина минималне акцизе треба да буде 90 евра на 1.000 цигарета. Код нас ће са новим увећањем акцизе бити нешто мање од 70 евра, па је готово извесно да тај стандард неће моћи да се испуни до јануара 2021. године. У сваком случају, тражиће се нова решења, али она неће ићи на штету произвођача дувана, с којима је договорена поступност у увећању државних намета – каже саговорник из Немањине 11.

Дуванџије с којима смо контактирали нису желели званично да говоре о повећању цена, али су нам незванично рекли да би без њих били на рубу исплативости производње.

С. В.

Оставите Коментар