Утицајни хрватски портал Jutarnji.hr пренео је текст још утицајнијег немачког портала Дојче веле којим се шаље јасна порука да Србија не сме остати усправна и да је једино решење за простор Западног Балкана да се Србији поломи кичма и укине Република Српска?!?

Текст у коме се истиче да је јака Србија на челу са Александром Вучићем кључни проблем за успостављање мира на Балкану потписала је оснивачица и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко.

Бисерко тврди да је циљ Београда „заокруживање осовине Београд-Бањалука-Подгорица-Косовска Митровица“ и да такав план мора бити осујећен.

  • Таква политика Србије има снажан утицај на односе у региону, јер делује као дестабилизујући фактор који преко српских заједница у свим суседним земљама спречава интеграцију и консолидацију тих земаља. Београд полази од тога да је успоставио добре „дипломатске односе са свим центрима моћи у свету“ и да је тиме добио на геостратешком значају. Током последње четири године Београд је успео да дође до Трампове администрације, што га је охрабрило да појача своје сметајуће присуство, како у Босни, тако и у Црној Гори и на Косову, чак до тачке која је отварала могућност „рекомпозиције” Балкана – каже Бисерко.

У тексту препуном неоснованих оптужби на рачун Србије и посебно председника Вучића, Бисерко сугерише да међународна заједница мора да „уклони малигни утицај српских претензија“ у БиХ, што недвосмислено значи укидање Републике Српске и коначно стварање унитарне Босне и Херцеговине-

  • Да би Босна постала функционална држава нужно је пре свега ставити тачку на промену граница и спречити утицај, како Србије. Посебно је опасан два века дуги империјализам Србије. Реафирмацијом постојећих граница уз чврсто јемство међународне заједнице могуће је уклонити малигни утицај свих претензија, посебно оних српских, и тек је тада могуће очекивати да се три народа у Босни окрену властитој агенди. То подразумијева и успостављање државног идентитета, јер без тога се оставља простор дезинтеграцијским трендовима – истиче Соња Бисерко.

Дакле, према речима Соње Бисерко, тачније оних у чије име она „случајно“ иступа, баш у овом тренутку, циљ је сломити тек усправљену Србију и онемогућити заштиту минимума српских националних интереса.

2 KОМЕНТАРА

  1. Ђубре једно. Да ли има ико да ућутка ову наказу, монструма који би уништио све српско. Када су то Срби били империјалисти? Кога су поробљавали и окупирали? Нека она сломи свој језик и кичму да не лупета више. Шта ради и гдје је тужилаштво? Ово је напад на државу, а одбрана земље је дужност сваког човјека.

Оставите Коментар