Радоје Рака Љутовац (1887-1968), скромни редов из села Пољна код Трстеника оборио је на данашњи дан 1915. године напријатељски авион пуцајући из топа!Овај невероватан подвиг,први такав забележен на свету, не заборављају у Ракином родном крају. Данас су представници Војске Србије, општине и бројни поштоваоци Љутовчевог дела положили венац крај бисте славном сународнику.

  • Прадеда се оглушио о нређење и пуцао на своју руку,употребивши кончић од кога је направио крст,нишанећи у небо као птицу у лету – испричао нам је својевремено Зворнимир Љутовац, праунук славног редова.
  • Одајемо почаст нашем хероју који је својим подвигом показао кко се бори за слободу Србије-каже Милена Турк,председница општине Трстеник – Рака Љутовац је поготком из обичног топа оборио последњу реч технологије Првог светског рата,и тим чином, уписао своје име, име свог села Пољна и име општине Трстеник у странице историје. Одајемо почаст нашем хероју, показујемо колико смо поносни и настојимо да генерацијама које долазе приповедамо о нашим херојима. Наша је обавеза да негујемо сећање на њих.

О подвигу Љутовца који се одиграо уз помоћ модификованог турског топа,на Метином брду у Крагујевцу писало се у историјским,али и војним уџбеницима.

  • Наши су се тада бранили пушкама, али су авионске бомбе упорно падале на Крагујевац и на Војно – технички завод – испричао је својеременоза „Новости“ Звонимир Љутовац, праунук славног артиљерца. – Прадеда је узео топ, опалио и погодио. Оглушио се о наређење и пуцао на своју руку, употребивши кончић од кога је направио крст и нишанећи у небо као птицу у лету.

Заједно са датумом обарања „фермана“ који се узима као почетак историје ПВО у српској војци и дан Артиљеријско – ракетне јединице, и достојанствено понашање омаленог мештанина Пољне ушло је у историју. А тиче се одавања поште погинулом пилоту Том Курт фон Шеферу и официрском кандидату Ото Киршу.Рака је на коњу који му је дао командат дошао испред срушеног авиона и салуторао погинулим непријатељима.

Убрз након подвига, Љутовац је унапређен за каплара,а на Солунском фронту добио је чин наредника. Одликован је Карађорђевом звездом, медаљама Албанска споменица и Споменица рата. Како Љутовац није имао директне потомке, иако се два пута женио сву своју имовину оставио је најближима.Живео је у слози са браћом Мирчом и Живадином. После рата бавио се трговином, а на месту где је била његова радња данас је судска зграда.У Трстенику је примао краљевске и председничке делегације,али је остао скроман.Несебично је помагао сиромашнима и деци свог краја.

С. Бабовић

Оставите Коментар