Врло лако се могло десити да Трећи светски рат почне 1983. године, али захваљујући мудрости једног човека до тога није дошло.

Пуковник Станислав Петров спречио је потенцијални нуклеарни рат одбивши да поверује да су Сједињене Америчке Државе лансирале пројектиле на Совјетски Савез, упркос индикацији датој од стране рачунарског одбрамбеног система за рана упозорења. Петров је преузео на себе одговорност да не пренесу ту информацију руководству своје земље, јер је у последњи час веровао да је мало вероватно да ће први ударац САД бити тако мале снаге.

7 On 26 September 1983, Stanislav Petrov, an officer in the Soviet Air  Defense Forces, received an alert that five nuclear missiles had been  launched from an Am… | Soviet, Soviet union,

Касније се испоставило да су совјетски рачунарски извештаји приказивали грешку и Петрову је одато признање за спречавање Трећег светског рата и уништавање великог дела Земље нуклеарним оружјем. Због војне тајности и међународне политике, Петровљеве акције су држане у тајности до 1998. године.

Уједињене нације су 2006. године одиковале Петрова као „човека који је спречио нуклеарни рат“.

Оставите Коментар