Самопроглашена белоруска аутокефална православна црква бацила је анатему на председника Белорусије Александра Лукашенка, наводи се на сајту те „цркве“.

„Снагом, коју нам је Бог дао, искључили смо бившег председника Александра Лукашенка из свете православне цркве и бацили анатему на њега. Он, иако носи хришћанско име, припада православној цркви само по рођењу и забрањују му се тајне Христове (причешће)“, наводи се у тексту анатеме.

Чланови расколничке структуре назвали су његов режим „сатанистичком влашћу“ и позвали вернике да се не потчињавају њеним наредбама. У белоруској „цркви“ су саопштили да ће се он покајати пред „црквом и народом“.

Белоруску аутокефалну православну цркву основала је белоруска емиграција 1948. године, објавивши независност од белоруског егзархата Руске православне цркве. Она је шездесетих година прошлог века прешла под окриље Васељенске патријаршије. Почетком деведесетих година је покушала да води активну делатност непосредно у Белорусији. Међутим, она у републици тренутно има само једну цркву, док јој је административни центар у САД. Ниједна помесна православна црква је није признала и сматра се расколничком. На територији Белорусије је канонска Белоруска православна црква, која има статус егзархата РПЦ.

Оставите Коментар