Обавезно служење војног рока позитивно утиче на формирање карактера војних обвезника и нема разлога за његово укидање, рекао је епископ Саватије (Загребељни), шеф Синодалног одељења за односе Цркве са оружаним снагама и органима реда у интервјуу за РИА Новости.

Раније је шеф одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион, говорио у прилог потпуног преласка руске војске на уговорну основу. Према његовом мишљењу, обавезно служење војног рока требало би да постане ствар прошлости, а прелазак Оружаних снага Русије са регрутне основе на уговорни принцип „биће бољи за борбену ефикасност војске“.

„Ово је приватно мишљење и оно би требало да буде у слободном друштву, укључујући и црквено окружење. Али рећи ћу: да, војска ће проћи без регрута, али да ли ће друштво преживети – ако не постоји прилика за све здраве младе мушкарце да прођу војну школу – велико је питање … Биће још теже борити се против егоизма младих у ери потрошње “, рекао је владика Саватије.

Према његовом мишљењу, војска „прилично вешто и ефикасно лечи“ такве манифестације и није случајно што је „одувек била школа живота за младиће и грађане Русије“.

Оставите Коментар