На велики хришћански празник, најпре је обијена црква у Kлокоту, а онда и она у Партешу код Гњилана
Две православне цркве на Kосову и Метохији оскрнављене су и обијене на велики празник, Зимске задушнице, саопштила је Kанцеларија за Kосово и Метохију.

Непознати починиоци ноћас су опљачкали Цркву Свете Тројице у Партешу код Гњилана и из ње однели новац из благајне и везену плаштаницу, која представља велику вредност ове светиње.

Пљачка је примећена јутрос током отварања цркве која је требало да прими вернике поводом празника Зимске задушнице. Врата на цркви била су обијена, а фиоке отворене.

  • Чињеница да је црква похарана и оскрнављена баш на Задушнице посебно говори о статусу и угрожености српских светиња и верској нетолеранцији која влада на простору Kосова и Метохије. Истовремено се на овај начин Србима шаље порука да у миру не могу ни своје мртве да ожале – наводе из Kанцеларије за KиМ.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Подсетимо, на мети вандала нашла се и Црква Светог Петра и Павла у Kлокоту. Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером. Лопови су из ње однели новац и одређени мобилијар.

  • Оваквом нецивлизацијском понашању мора се стати на пут, а најновије скрнављење светиња показује да се без одлагања мора повећати безбедност у српским срединама јужно од Ибра – наводи се у саопштењу Kанцеларије.

Истиче се и да међународна заједница има дужност и поверену мисију да на терену гарантује безбедност свима, посебно Србима који се готово свакодневно суочавају да претњама и нападима.

Оставите Коментар