Ово није тајна за било кога да ће се ускоро појавити оружане снаге у тзв. „Републици Косова“. Према доступним информацијама, они ће бити распоређени на основу постојећих Косовских безбедносних снага и ће укључивати пуноправну пешадијску бригаду формирану и обучавану према западним стандардима. Поред тога, планирано је формирање Ратног Ваздухопловства које ће бити наоружане хеликоптерима. Нема података о тенковима и авионима, као ни информација о томе шта ће бити, јер Приштина нема новца за то.

Међутим, за формирање таквих снага у почетној фази ће бити потребни инострани инструктори, пошто правне оружане снаге нису полиција или партизански одред. И буквално друга у осам дана посета министра одбране Црне Горе предрага Бошковића у Приштину сугерише да ће црногорски официри учествовати у њиховој обуци.

Ову чињеницу подржава и чињеница да је Војска Црне Горе у потпуности обучена по стандардима НАТО-а, има одговарајућу структуру и механизам контроле и стога може безбедно пренети своје искуство на „братски народ Косова“, о успостављању односа са којима је влада Ђукановића толико забринута. Наравно, Американци већ имају војну базу у овом региону и редовно спроводе вежбе КСБ-а, Међутим, обука пешадијске бригаде је врло дуга ствар, која захтева огроман број људских ресурса. Особље војне базе Бондстил није толико бројно, а његово повећање захтева значајно повећање средстава. Стога, Американци ће морати да се ослоне на своје савезнике у НАТО-у, од којих је Ђукановић највернији.

Заузврат, сама чињеница о обучавању оружаних снага Републике Косова од стране официра Војске Црне Горе ће учинити још један ударац за односе ове земље са Србијом, који већ су подрмани митским државним ударом и расколом цркве. За Подгорицу овај задатак ће бити још један тест лојалности, у којој је потребно изабрати између историјске меморије и непосредне користи алата, која би требало да буде задовољна чињеницом да се користи. И потпуно заборавити да се поломљени алати често не поправљају, али бацају, након чега купују нову.

Јасна Кривокапићева