У Подгорици ће данас бити одржана седница парламента на чијем дневном реду је избор 42. црногорске владе, коју је предложио мандат Здравко Кривокапић.

Кривокапић је у понедељак парламенту доставио експозе у којем је на 51 страни навео да су приоритети будуће владе борба против корупције и криминала, правда и равноправност, добросуседски односи са земљама окружења, обезбедење фер услова на изборима, смањење трошкова јавне потрошње, стварање поверења јавности и потпуна транспарентност рада државне администрације.

Наводи да су међу приоритетима и мере економског опоравка и подршке привреди након пандемије корона вируса.

Да ли ће Кривокапић изиграти Србе?

Оценио је да се стање које он и његових 12 министара затичу може с правом назвати својеврсним „државним ударом“.

  • Одлазећа власт је применила и спроводи сценарио спржене земље како би нам додатно отежала посао, али то нас није поколебало и свесни смо да се постојећа криза може превазићи искљућиво реформама, поштеним и домацинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права – навео је, између осталог, Кривокапић.

Иако се у неким сегментима деловања и начина формирања нове црогорске владе не слажу са предлогом мандатара подршку новој извршној власти најавиле су све странке парламентарне већине.

Кривокапић је најавио доношење нових системских закона, као и да ће, како је навео, „дискриминаторни закони који су креирани са циљем остваривања партијских интереса, а на штету грађана и верских заједница бити преиспитани, измењени и допуњени, док ће њихове штетне одредбе, које деле биће и свадјају градјане Црне Горе, бити уклоњене“.

  • Посебан приоритет Влада ће посветити изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, како би исправила неправду и штету коју постојећи Закон доноси грађанима и верским заједницама – истиче Кривокапић.

Он је такође најавио да ће бити урађена ревизија и преиспитивање свих концесионих уговора.

Нова црногорска влада имаће једног потпредседника, лидера УРА Дритана Абазовића, и 12 министара.

Д. К.

Оставите Коментар