У Београду су данас одржани молебан и литије у знак подршке српском народу и светињама Српске православне цркве у Црној Гори.

Грађани су се окупили око 10 сати у Земунском парку код манастира Светог архангела Гаврила одакле су се упутили ка новобеоградској Цркви Светог Димитрија, где су им се у шетњи придружли и други грађани и верници.

У Цркви Светог Симеона Мироточивог почео молебан и беседа Његове светости патријарха Иринеја

Gepostet von Sputnik Србијa am Sonntag, 26. Januar 2020

На челу поворке ношени су транспаренти: „Црна Гора мила, увек с нама била“ и „Светиње не дамо“, а осим икона с ликовима светаца, грађани су носили српске тробојке и барјаке с ликовима Светог Саве и Светог Ђорђа.

Неколико хиљада грађана предвођени свештеницима стигли до Храма Светог Симеона Мироточивог, где је патријарх Иринеј служио молебан.

Земунској литији подршке верницима СПЦ у Црној Гори, придружили се верници и свештенство са територије Новог Београда

Gepostet von Sputnik Србијa am Sonntag, 26. Januar 2020

Патријарх је позвао јединствени народ да не одустаје од одбране светиња у Црној Гори, где се, како је рекао, догодило чудо и народ се пробудио.

  • Сабрали смо се, у великој невољи у којој се нашао наш народ и наша црква, да се обратимо Богу јер само он може да реши ово што људска сила не може – рекао је патријарх.

У Земуну кренула литија подршке верницима СПЦ у Црној Гори

Gepostet von Sputnik Србијa am Sonntag, 26. Januar 2020

Он је навео да црногорска власт жели да „разбије српство и СПЦ“, а управо је црква та која је створила државу Црну Гору.

Литије широм Црне Горе, Србије и региона одржавају се од 27. децембра када је у Подгорици усвојен спорни Закон о слободи вероисповести.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here