Председник Српског националног савета у Црној Гори Момчило Вуксановић рекао је да је до сада прикупљено око 30.000 потписа подршке иницијативи тог савета за расписивање државног референдума о повлачењу одлуке Владе Црне Горе о признању такозване државе Косово.

– Надамо се да ћемо убрзо успети да остваримо циљ који смо зацртали – рекао је Вуксановић у Подгорици, где је на иницијативу Српског националног савета данас одржан састанак на којем је постигнуто јединство о прикупљању потписа подршке за ову иницијативу и организовању обележавања стотину година Подгоричке скупштине, те о другим идентитетским питањима српског народа у Црној Гори.

Осим представника Српског националног савета, састанку су присуствовали и представници Слова љубве из Бара, Српске народне одбране Васојевића и лимске долине из Берана, Покрета слобода народу, Српског културног центра „Патријарх Варнава“ из Пљеваља, Српског културног центра „Стефан Немања“, Српског културног друштва „Вук“ и Културног друштва „Бисерница“.

Вуксановић је најавио да ће у наредна два месеца широм Црне Горе бити одржано низ културних манифестација под називом „Манифестације ослобођења и уједињења“.

Он је рекао да ће Српски национални савет након данашњих и претходно одржаних консултација са парламентарним и ванпарламентарним странкама организовати заједничнички састанак свих субјеката на коме ће бити дефинисани основни циљеви и планови на реализацији пројеката важних за заштиту и очување српског националног, културног, језичког и верског идентитета.

Вуксановић је навео да је на састанку разговарано о иницијативи Српског националног савета за расписивање референдума о повлачењу одлуке Владе Црне Горе о признању такозване државе Косово.

– Организацијама укљученим у ову акцију до сада се јавио велики број пописивача који су ангажовани на прикупљању потписа подршке грађана како би се испунио један од услова за покретање државног референдума о поништењу одлуке Владе Црне Горе – рекао је Вуксановић.