Једна од најпознатијих компанија на свету која се бави инвестирањем „Блекрок” поседује све државне деонице Црне Горе.

Откад је званична Подгорица почела да излази на берзу и тржиште вредносних папира још од 2001. године па до данас, све њене вредносне хартије покуповала је ова америчка компанија.

Последња куповина одиграла се 9. децембра прошле године, када је овај економски гигант купио вредносне хартије Црне Горе у вредности од 750 милиона евра.

Како Objektiv.rs сазнаје, све почиње 2000. године, када је политичка сцена у тадашњој држави СР Југославији била веома лоша.

Након 5. октобра Мило Ђукановић није могао да се „вади” на узурпатора Слободана Милошевића. То су осетили људи из обавештајних структура Сједињених Америчких Држава, прво посредно, а затим су, како сазнаје Objektiv.rs, и два пута непосредно имали сусрет с првим човеком Црне Горе.

Они су му обећали да ће му помоћи, како финансијски тако и политички ако Монтенегро уђе у НАТО као безбедоносни спас од „агресивне Србије”. Мило оберучке прихвата овај предлог и прави економски план за опоравак државе, наређујући да се направе државне обвезнице које су, како је сам рекао, веома примамљиве за велике компаније у САД.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

ФИНАНСИЈСКИ ГИГАНТ

„Блекрок” је конгломерат који купује разне компаније широм света, углавном оне које су солвентне, и њихов портфолио је заиста импозантан.

За „Блекрок” је бивши председник америчких федералних резерви Пол Вокер рекао да је то најмоћнија компанија на свету и да је њен утицај на нивоу финансија, али и политике, превелики. Вокер је једном приликом рекао да су за финансијског гиганта с Менхетна компаније као што су „Џ. П. Морган”, „Голден Сакс” и „Морган Стенли” „мала деца” и да њихова заједничка моћ може да се мери с „Блекроком” тек у неколико процената.

Ова компанија, која је обавијена велом тајне, највећи је управник имовине света. „Блекрок” саветује централне банке, па и министре финансија, велике улагаче, државне фондове, као и пензионе фондове у САД.

„Нема заправо ничег на тржишту финансија у чему ‘Блекрок’ на неки начин нема своје прсте”, каже Вокер.

ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ МОЋИ

Из једног неупадљивог солитера на Менхетну, шеф „Блекрока” Лери Финк и његови људи плету мрежу око света. Та финансијска институција је тако и велики деоничар у водећим америчким банкама, баш као што држи велики део деоница и у нафтним концернима и индустрији оружја. То само по себи није опасно, али је врло значајно и представља велики потенцијал моћи. После куповина деоница компанија дошле су на ред и саме државе, а прва међу њима је Црна Гора. Оно што је сигурно је да се „Блекрок” на куповини ове мале медитеранске земље сигурно неће задржати.

Филип Радојчић

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here