ЦРНА Гора је покренула процедуру за доношење одлуке о затварању ваздушног простора за руске авионе, саопштено је из Министарства капиталних инвестиција Црне Горе.

Тако ће се Црна Гора придружити државама чланицама Европске уније (ЕУ) које су свој ваздушни простор затвориле за авио-саобраћај са Русијом као одговор на руску војну операцију у Украјини.

То ће, такође, бити још један потез званичне Подгорице којим ће се усагласити са спољном политиком ЕУ, на шта се обавезала кроз преговоре о чланству.

– Црна Гора, као кредибилан кандидат за чланство у ЕУ, доследно прати заједничку вањску и безбедносну политику Европске уније и стопроцентно се усаглашава са одлукама и саопштењима Савета Европске уније, што се, између осталог, односи и на санкције према Русији – саопштили су 28. фебруара за РСЕ из Министарства вањских послова Црне Горе.

Из МВП наводе да у сарадњи са ЕУ и НАТО савезницима помно прате дешавања у Украјини и осуђују ничим изазвану инвазију на Украјину од стране Руске Федерације.

– Придружили смо се санкцијама, јер је то начин путем којег можемо утицати и послати поруку да је у интересу целог света да се сукоби у Украјини зауставе – саопштили су из МВП.

Оставите Коментар