Европска унија ће се урушити изнутра ове године, тврди Мич Фајерстајн, инвеститор и економски аналитичар, и каже да ћемо се изненадити које земља ће постати „нова Грчка“.

Ова година биће жестока за Европску унију не само због Брегзита, већ зато што ће и друге чланице бацити тај блок на колена, изјавио је Фајерстајн за емисију „Kајзер рипорт“ (Kеисер Репорт) телевизије Раша тудеј (Руссиа Тодаy). Национални протести у Француској, тврди он, само су показатељ онога што нас чека.

„Видећете глобалне немире. Видећете шта ће бити у Италији кад Европска унија покуша да им намеће“, рекао је тај британско-амерички инвеститор док је говорио о „драконским мерама штедње“.

Међутим, није само Италија у опасности да пође путем до гуше задужене Грчке, него и Француска, а на то указује веома низак рејтинг тамошњег председника Емануела Макрона, јако високу незапосленост и огромне социјалне наједнакости.

„Италија има 4 билиона дуга и каже да га неће отплатити… У Француској је слично, али тамо имају грађанске протесте и народ који спаљује Париз. Неко ће ту морати да оде“, процењује је Фајерстајн.

Иначе и Италија и Француска крше правила ЕУ о буџету. Пошто се само 2018. придржавао (буџетске политике ЕУ), Париз је најавио да ће буџетски дефицит у 2019. бити 0,2 одсто виши од прага од 3 одсто, колико правила ЕУ дозвољавају. Брисел је пристао да толерише ово кршење, што је радио и читаву деценију пре но што је Макрон изабран.

Италија се такође оштро разилази са 28-чланим блоком. Европска комисија је покушала прошле године економски дисциплинује Италију збор кршења регулације. Сукоб је примирен тек средином децембра, кад је Италија пристала на буџет упркос жестоким критикама опозиције.