Европска унија ће се урушити изнутра ове године, тврди Мич Фајерстајн, инвеститор и економски аналитичар, и каже да ћемо се изненадити које земља ће постати „нова Грчка“.

Ова година биће жестока за Европску унију не само због Брегзита, већ зато што ће и друге чланице бацити тај блок на колена, изјавио је Фајерстајн за емисију „Kајзер рипорт“ (Kеисер Репорт) телевизије Раша тудеј (Руссиа Тодаy). Национални протести у Француској, тврди он, само су показатељ онога што нас чека.

„Видећете глобалне немире. Видећете шта ће бити у Италији кад Европска унија покуша да им намеће“, рекао је тај британско-амерички инвеститор док је говорио о „драконским мерама штедње“.

Међутим, није само Италија у опасности да пође путем до гуше задужене Грчке, него и Француска, а на то указује веома низак рејтинг тамошњег председника Емануела Макрона, јако високу незапосленост и огромне социјалне наједнакости.

„Италија има 4 билиона дуга и каже да га неће отплатити… У Француској је слично, али тамо имају грађанске протесте и народ који спаљује Париз. Неко ће ту морати да оде“, процењује је Фајерстајн.

Иначе и Италија и Француска крше правила ЕУ о буџету. Пошто се само 2018. придржавао (буџетске политике ЕУ), Париз је најавио да ће буџетски дефицит у 2019. бити 0,2 одсто виши од прага од 3 одсто, колико правила ЕУ дозвољавају. Брисел је пристао да толерише ово кршење, што је радио и читаву деценију пре но што је Макрон изабран.

Италија се такође оштро разилази са 28-чланим блоком. Европска комисија је покушала прошле године економски дисциплинује Италију збор кршења регулације. Сукоб је примирен тек средином децембра, кад је Италија пристала на буџет упркос жестоким критикама опозиције.

Advertisements
--