У НАТО бази ‘Биза’ у Албанији одржава се војна вежба у којој, осим албанске, учествују и припадници ‘војске Косова’, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније и Бугарске.

Стручњаци: Ово је чиста провокација и порука Србији да је сама у непријатељском окружењу
Злочиначки НАТО пакт поново демонстрира силу на Балкану и шаље поруку Србији да је окружена непријатељима!

Западна алијанса организовала је у бази ‘Биза’ у Албанији војну вежбу у којој, осим албанских војника, учествују и припадници ‘војске Косова’, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније и Бугарске. Њих подржавају и инструктори из САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Турске и Пољске. Главни циљ ових маневара, тврди Приштина, јесте да такозване ‘Косовске безбедносне снаге’ повећају сарадњу са партнерима и тестирају реакцију у доба кризе!?!

Безбедносни стручњаци упозоравају да ова акција само потврђује претходне најаве приштинских лидера о стварању пакта против Србије, али и шаље поруку Београду да је усамљен у региону и да се налази у непријатељском окружењу!

Послали најбоље
Вежба је симптоматично названа ‘Албанска сила 19’, а лажна држава Косово је на њу послала бригаду за брзо реаговање, пешадијски вод, теренско особље и команду за доктрину и обуку.
– Косовске безбедносне снаге у овој мултинационалној вежби имају за циљ да повећају сарадњу са партнерским јединицама, професионални развој и тестирање војних вештина, као и доношења одлука у мултинационалном окружењу. Циљ је да се тестирају могућности заједничке интервенције у доба кризе – наводе приштински медији.

Безбедносни стручњаци, коментаришући све ове наводе, упозоравају да овакав ангажман Приштине у једној војној вежби значи да им НАТО пакт пружа безрезервну подршку. Генерал Владимир Лазаревић каже да би ово требало јако озбиљно схватити, јер није нимало безопасно.
– Из Приштине је својевремено најављен пакт држава из окружења против Србије. Ова заједничка војна активност може се тумачити и као потврда тих претходних најава, али, свакако, и као провокација. Наша држава би требало да ради у складу са својим националним интересима… – подвлачи Лазаревић.

Ништа није случајно
Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност из Бањалуке, оцењује да ово никако није случајност.
– Наравно да је реч о провокацији којом се емитује порука да је Србија сама у непријатељском окружењу, а да, са друге стране, Косово има пријатеље који би му помогли у случају оружаног конфликта са Војском Србије. Провокације овог типа припадају сфери хибридног ратовања… Шта рећи на ово? Србија се због одбране свог суверенитета није либила да уђе у сукоб са 19 држава НАТО пакта. Неће устукнути ни данас у потпуно другачијим, по Србију много повољним, геополитичким околностима – закључује Ћеранић.

Оставите Коментар