Последњих неколико недеља у јавности и медијима спекулисало се о наводном „списку непожељних особа“ из Србије којима се забрањује улаз у Црну Гору због изјава којима се, како се писало, негира постојање црногорске државности и црногорски државно правни идентитет.

Како сазнаје информативни портал ИН4С из Подгорице, црногорске власти ипак су донеле одлуку о забрани уласка на територију Црне Горе за више особа међу којима су и академик Матија Бећковић, историчари Чедомир Антић и Александар Раковић, као и професор Правног факултета из Косовске Митровице Дејан Мировић.

Овај портал већ је раније писао да црногорска власт спрема листу непожељних српских интелектуалаца којима се ускраћује боравак у Црној Гори.

Иако се и о томе спекулисало, ИН4С сазнаје да на листи непожељних особа, за сада, нема српског патријарха Иринеја.

Постојање листе негирао је недавно и премијер Црне Горе Душко Марковић, али није искључио могућност да се списак, ипак, направи.

– Када буде било потребе за тим, када буду постојали оправдани разлози да такву листу конструишемо, таква листа неће бити скривана од јавности. Осим оних особа које су у криминалном миљеу и које нису добродошле овде, друге листе нема – казао је тада Марковић.

Према гледиштима овог црногорског портала, индикативно је да Црна Гора, како се додаје, саставља „црну листу“ непожељних Срба, док се „широких руку дочекују бројни криминалци и ратни злочинци – Тачи, Харадинај, Весељи и Чеку“.

– Сви они имају хипотеку ратних злочина над Србима, али и Црногорцима на Косову и Метохији – закључује се у тексту.