Државни врх Црне Горе без коментара на одлуку Приштине да се одложи разграничење. Милан Кнежевић: Приштина ударила на суверенитет државе

Нико из државног врха Црне Горе није се огласио поводом одлуке Владе Косова да се повуче расправа у тамошњем парламенту о разграничењу са Црном Гором, после великих притисака народа испред здања парламента опозиционих странака и појединаца из владајуће коалиције Хашима Тачија и Исе Мустафе.

Августа прошле године у Бечу је потписан споразум о демаркацији чију ратификацију Приштина још није оверила. Такође, ни хици који су се пре два дана чули са друге стране Чакора, нису узнемирили режим у Подгорици, за разлику од тамошњих сточара на планини, недалеко од места где су Албанци шенлучили и славили “победу”.

Из безбедносних разлога Срби, посланици у парламенту у Приштини, нису дошли на седницу, па ниједна страна није имала двотрећинску већину. Савез удружења расељених са КиМ у Црној Гори поздравио је неучешће посланика Српске листе на седници тзв. Скупштине Косова. Председник савеза Миленко Јовановић подсетио је да се Црна Гора не граничи “са некавим самопроглашеним и међународно непризнатим Косовом”, већ са Србијом, чију територијалну целовитост неупитно признају Уједињене нације.

Албанци желе да присвоје осам хиљада хектара плодног земљишта, под катунима и шумом! Најпре је освајањем “запретила” тзв. Албанска национална армија, што је подигло приправност црногорске полиције.

– Дешавања која подстичу екстремни косметски Албанци нису изненађење, јер то чине у континуитету. После срамне одлуке Владе Црне Горе 2008. године да призна квази државу Косово, отворена је пандорина кутија, па данас тај исти кабинет Мила Ђукановића није у стању да заштити државне интересе Црне Горе – каже за “Новости” Милан Кнежевић, лидер Демократске народне парије, чланице Демократског фронта. –

Признањем тзв. државе Косово режим у Подгорици направио је најсрамнију одлуку у црногорској историји према Србији али и према територијалним интересима Црне Горе. У терористичкој творевини УЧК Тачи и његова дружина “пливају”. Управо Тачи показује лицемерје, јер на једној страни се тобоже залаже за помирење, а на другој страни ровари и подстиче пројекат велике Албаније.

Кнежевић указује да се ради о сложеној безбедносној ситуацији на међи Србије и Црне Горе.

– Ђукановић мисли и даље да ће ћутањем смирити стање и грдно се вара. Не може се он од тога одбранити чак ни кроз уста Филипа Вујановића и других – додаје наш саговорник.

Испровоцирани резолуцијом парламента у Приштини која тражи да јој Подгорица врати земљиште, представници Демократског фронта најавили су резолуцију да се Црној Гори врате границе из 1913. године, када је Метохија била њен део.

– То што је Приштина урадила класични је атак на суверенитет Црне Горе – каже Кнежевић. – Тражићемо кад-тад обнову граница Црне Горе из 1913!

А разграничење са Србијом пре 103 године урађено је после балканских ратова. Мирко Мијушковић, пуномоћник црногорског краља Николе Петровића у преговорима са колегом из Србије Милошем Божановићем, заступником Петра И Карађорђевића, није крио задовољство учињеним. Две братске земље бурно су прославиле заједничку “међу”.

ОД ПЕЉЕШЦА ДО ПРИЗРЕНА

Ако би Хашим Тачи вратио оно све што је до 1945. године било црногорско, тиме би се васпоставила права Црна Гора – оценио је митрополит Амфилохије.

– У то, наравно, спадају још Пељешац, Стон, Мљет, Дубровник, територија до Неретве, затим Рашка област, Нова Варош, Нови Пазар до Митровице и до Ђаковице и Призрена. И Свети Петар Цетињски имао је план стварања српског царства и било је речи да он буде краљ Далмације и да Дубровник и цео тај крај буду у том обновљеном Душановом царству. Све што се после тога догађало и за време Петра ИИ Петровића Његоша било је усмерено у том правцу што потврђује и његова поезија.