Црногорске власти су у борби против сопствених грађана који су решени да одбране православне светиње до сада користиле бројне лажи и преваре, од загађења ваздуха, преко хапшења, до претњи да ће повући полицију, а сада су стигле до тога да за то користе чак и кинески коронавирус, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.
Црногорски портал „актуелно.ме“ објавио је тако да су двојица свештеника Митрополије црногорско-приморске у карантину у манастиру Дајбабе због сумње да су могли бити изложени коронавирусу, будући да су се, наводно, вратили из Kине.

Kако је објавио тај портал, који се истиче негативним текстовима према протестима грађана у Црној Гори који се боре за одбрану православних светиња и против спорног Закона о слободи вероисповести, двојица свештеника била су као туристи у Kини, са којом „СПЦ има блиске везе још од Јована Шангајског“.

И у свом тексту заснованом на „незваничним и добро обавештеним изворима“ нису се ту зауставили, већ су навели да се „спекулише да је у четвртак у оквиру молебана и литије која је уприличена испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици било значајно мање вјерника него у недељу, управо због могућности појаве опасног вируса.

Из Митрополије су, поводом овог текста, који су пренели и неки други портали, реаговали, наводећи да их је оваква вест „у мору лажи и превара, лудости и лудорија којима нас обасипају бројни новинарски коментари и информације појединих медија“ насмејала и на тренутак орасположила.

  • Ни овај текст није могао да прође без „великосрпског национализма и хегемонизма“ Митрополије црногорско-приморске, који је, веровали или не, заразио и Kину. Али се очигледно Kина одбранила коронавирусом, који ће, како се надају аутори ове оригиналне досетке, коначно уништити и „великосрпски утицај“ у Црној Гори. Верујемо да ће овај текст пробудити духовитост Црногораца и да ће то бити најбољи одговор на ову лажну вест – наводе из Митрополије.

Међутим, додају да је „ствар много озбиљнија, нарочито ако се ова небитна вест сагледа у контексту свега онога што се последњих месеци догађа у Црној Гори“.

  • Свима је постало јасно да власт нема одговор на мирне и достојанствене литије, које су ујединиле разједињену Црну Гору и дале јој наду да се истински помири и збратими. Уместо да, по угледу на демократске земље, послушају глас народа и повуку неуставни Закон, који је једини разлог протеста, власт је упрегла све своје службе да се обрачунава са Православном црквом, њеним клиром и верницима, не презајући ни од чега – наводе из Митрополије.

Према њиховим наводима, годинама су навикли „на игнорантски и непријатељски однос према Цркви од стране појединих медија блиских режиму, па чак и од оних које називамо Јавним сервисом свих грађана“.

  • Тако је и ових дана. Важно је присетити се разних метода и злоупотреба у борби против истине. Били смо у прилици да чујемо да је загађеност ваздуха повећана у поподневним часовима и савете у свим информативним емисијама да се без неке потребе не излази из домова. О подметањима да су литије политичке природе, да имају другу позадину, да чувају интересе других држава, да и не говоримо. Претње митрополиту Амфилохију и последња упозорења, хапшења и привођења деце, па све до намере полиције да не обезбјеђује литије, само су неки од покушаја да се, ако је икако могуће, смањи број учесника на литијама. Зато ова хумореска са коронавирусом добија на озбиљности – кажу у Митрополији.

Спрема се покушај дискредитације

  • У периоду који је пред нама очигледно се спрема нови покушај дискредитације епископа, свештеника и верног народа – саопштава Митрополија црногорско-приморска.
  • Тајне и јавне службе, по сценарију неких од аутора поменутих медија који се ових дана утркују ко ће више мржње посејати у својим писанијама, припремају јавности оно што би требало да зада нови ударац православљу у Црној Гори. Kо је тај и шта жели постићи обмањивањем јавности, ширењем лажних вести и непрекидним застрашивањем народа? Можда одговор на ово питање лежи у неспретној и несмотреној констатацији једног од полицијских службеника: „Докле год деца шетају у литијама, репресивни апарат не сме да ђелује“. Све ово показује у какав правни, политички и морални ћорсокак је власт увела Црну Гору – констатују из Митрополије.

Нема одустајања, шта год власт радила
Шта год власт радила и каквим се методама у својој борби користила, додају – „ми ћемо и даље остати доследни заветима које смо дали на Тројичинданском и Световасилијевском сабору“.

  • Научени од Патријарха Павла да је боље да нестанемо као људи него да опстанемо као нељуди, мирно, достојанствено и молитвено ћемо изражавати своје противљење овом безакоњу, уверени да овим бранимо и вечно људско достојанство, али и Црну Гору. Тако ће то бити све док Закон не буде стављен ван снаге. Све остале оптужбе и клевете остављамо јавности на суд. Kако ко радио, тако му Бог и Свети Василије и Свети Петар помогли. Амин! – закључује Митрополија у саопштењу.

Оставите Коментар