Више десетина припадника Војске Црне Горе српске националности биће послато, у временском периоду од четвртка до понедељка, у гарнизоне који се налазе у другим регијама, како би били онемогућени да остваре своје Уставом загарантовано бирачко право, сазнаје ИН4С.

Bošković: Članstvo u NATO prepoznato kao jedan od ključnih ...

Јуче и данас, на основу усменог наређења министра одбране Предрага Бошковића и Начелника Генералштаба ВЦГ Драгутина Дакића, потпуковник Жарко Војиновић, организовао је разговоре са старјешинским кадром у Подгорици, Даниловграду, Никшићу, Пљевљима и Kолашину, којима је пренио наређење да на основу политичке и националне процјене, сачине спискове за привремени размјештај припадника ВЦГ.

Дакле, на удару су се нашли – поново – они припадници ВЦГ који се национално изјашњавају као Срби и који су, на основу оперативних сазнања, гласачи опозиције. Након више од три и по мјесеца колико су били удаљени усменом наредбом са радних мјеста, и то без икаквог образложења, припадници ВЦГ су позвани у матичне гарнизоне, где им је издато наређење о премјештају у гарнизоне који се налазе у другим регијама.

Тако је, према нашим сазнањима, издато је наређење оним припадницима ВЦГ који службују у Подгорици и Никшићу да се у четвртак јаве на дужност у Пљевља или Kолашин, и обратно. На питање неколицине њих како ће остварити своје Уставом загарантовано бирачко право, добили су одговор да је ово наређење са врха и да ће се то питање накнадно размотрити.

Они ће бити послати у друге гарнизоне без задуженог наоружања и пратеће опреме, што је, сходно правилима војне службе – крајње дискутабилна одлука, јер сваки припадник Војске који се шаље на одређени задатак, шаље се са задуженим наоружањем, осим уколико је ријеч о јасно прецизираним и ријетким ситуацијама која су предвиђена важећим актима, што у овом случају, свакако да није ријеч.

Очигледно, овога пута ријеч је о класичној политичкој одлуци режима и ресорног министра Бошковића, чијим се доласком на функцију министра одбране Војска Црне Горе, убрзаним корацима, претворила искључиво у партијску организацију.

Интересантно, ова наредба је, осим што је издата у сред изборне недеље, крајње проблематична са аспекта актуелних епидемиолошких услова, имајући у виду да ће се извршити премјештај без тестирања кандидата, што, у теоријској равни, представља и својеврсни епидемиолошки ризик.

Такође, кандидати за премјештај нису упознати на који ће начин остварити своје уставом загарантовано бирачко право. Уколико се Министарство одлучи за гласање путем писма, наравно, под условом да је тај начин остваривања бирачког право недвосмислено прихватљив, имајући у виду да није ријеч о особама које се налазе у изолацији или карантину, отварају се претпоставке за бројне злоупотребе којима смо свједочили годинама уназад.

Међутим, баш као што нисмо добили одговор ни на једно јавно или званично постављено питање Министарству одбране Црне Горе, осим немуштих и неистинтих интерпретација министра Бошковића, не очекујемо ни овога пута праворемену и вјеродостојну информацију.

Leave a Reply