Влада неће дозволити непоштовање Црне Горе, у којој ће морати да важе исти принципи правне државе и за грађанина и за свештеника, пише Борба.

Не може се бити ван домашаја Устава и закона само зато што служите цркви или вјерској заједници, а притом не поштујете државу и њене институције.

Чињеница је да Српска православна црква (СПЦ), посредством Митрополије црногорско-приморске, има интересе у нашој земљи, а они су прије свега политички па вјерски и духовни, казао је премијер Душко Марковић.

Он је истакао да је надавна изјава патријарха СПЦ, Иринеја, ипак слијед званичних ставова СПЦ и Митрополије црногорско-приморске и њених челника о Црној Гори.

„Она полази од тезе о Црној Гори као српској држави у којој је, како они кажу, црква старија од државе. То онда значи да исту не треба поштовати и доприносити јој. Оспорена је и у континуитету се оспоравају све одлуке грађана о будућности Црне Горе. Не поштује се ни уставно уређење Црне Горе као грађанске, а не националне државе.

Дакле, нетачни су и подли наводи патријарха Иринеја о положају Срба у нашој земљи”, рекао је Марковић у интервјуу Викенд новинама.
Према његовим ријечима чињеница је да Српска православна црква посредством Митрополије црногорско-приморске има интересе у Црној Гори, а они су, прије свега, политички па вјерски и духовни.

“Не може се више оспоравати Црној Гори приступ јавним, државним добрима, која користи Митрополија црногорско-приморска. Као држава смо градили и помагали, и нијесмо одузимали.

Питање је да ли би било данас Храма у Подгорици да Влада за тај вриједни објекат није опредијелила значајна средства. Према томе, мораће се престати са вулгарним нападима на државу и њене институције, који најчешће долазе послије тајних вечера са опозицијом. Дакле, ако је патријарх хтио да нас поколеба, није успио. Закона ће бити”, казао је Марковић.

Извор: in4s.net